Zámek Maleč se vrátil potomkům Palackého. Na letní víkendy se otevře veřejnosti

Události: Otevření zámku v Malči (zdroj: ČT24)

Velká část zámku v Malči na Vysočině se stala muzeem významných osobností české historie. Františka Ladislava Riegera, který se narodil před dvěma sty lety, a Františka Palackého, který byl o dvacet let starší. Tito dva velikáni byli příbuzní – zeť a tchán. Oba tady žili a pracovali. V restituci památkový objekt získal jejich potomek Václav Macháček-Rieger. Zámek se veřejnosti otevře na začátku července a vždy jen o víkendu.

Raně barokní zámek byl postaven ve 2. polovině 17. století a v roce 1827 se dočkal empírové úpravy. Nejznámějším majitelem panství byl český politik a publicista František Ladislav Rieger, jehož tchán, František Palacký, zde při svých pobytech sepsal část Dějin národu českého v Čechách a v Moravě. K zámku přiléhá anglický park, jejž vlastnoručně zakládal a opečovával Rieger a ve kterém roste řada cenných dřevin.

Prohlídka zámecké expozice začíná v hale prvního patra. K vidění je i pracovna Františka L. Riegera, která byla ještě před deseti lety v dezolátním stavu. Restaurátor tu strávil rok. Kromě portrétů politika a jeho rodiny od Josefa Mánese a Václava Brožíka se dochoval jako vzácný exponát i pracovní stůl.

Palackého pracovna, rukopisy i oblečení

Mezi autenticky dochované místnosti patří i pracovna Františka Palackého. „Každé léto tady psal své Dějiny národa českého,“ doplňuje historik Milan Vojáček.

„K vidění je i celý Riegerův slovník naučný, tedy první česká encyklopedie, o kterou se zasloužil,“ popisuje majitel zámku a potomek F. L. Riegera Václav Macháček-Rieger. V zámecké knihovně je zhruba devět tisíc svazků, které byly také součástí restituce. „Okresní vlastivědné muzeum v Havlíčkově Brodě nám knihy předalo v žalostném stavu, plné dřevomorky,“ říká majitel zámku.

K vidění jsou i rukopisy Františka Palackého, kromě nich a vybavení místnosti se dochovalo i jeho oblečení i s vyšitým monogramem. „To je jedna z místností, která se dochovala i přes komunistický režim, ostatní věci vzaly za své, ale na Palackého si nedovolili sáhnout,“ říká
Václav Macháček-Rieger.

obrázek
Zdroj: ČT24