Kvůli propadlé vozovce omezili silničáři rychlost na D2. Úsek se dočká opravy až příští rok

Omezení rychlosti na D2 u Podivína (zdroj: ČT24)

Stav vozovky na 40. kilometru dálnice D2 je u Podivína ve směru na Brno tak špatný, že museli silničáři v úseku omezit rychlost na 80 kilometrů v hodině. Řidiči se ovšem dočkají opravy zřejmě až v příštím roce: Ředitelství silnic to vysvětluje průtahy při soutěžení firmy, která by měla část dálnice opravit.

Denně projede v tomto úseku asi 25 tisíc aut v obou směrech. Ve směru na Brno teď musí řidiči přibrzdit ze 130  na 80 kilometrů v hodině. Důvodem snížení rychlosti je několik centimetrů propadlá betonová deska. „Když projede kamion, je vidět, jak vozovka pod jeho tíhou pruží nahoru a dolů,“ popsal redaktor České televize Jakub Vácha, který na místě natáčel.

Podle něj osmdesátku řidiči často nedodržují. Projetí nerovnosti ve vysoké rychlosti přitom může poškodit auto. „Trpí čepy v ramenech, čepy na řízení, samozřejmě může dojít k poškození samotné pneumatiky,“ varuje vedoucí provozovny pneuservisu Jiří Kramář.

Úseky na D2, kde se komplikují opravy
Zdroj: ČT24

Díra ze čtyřicátého kilometru dálnice D2 ale jen tak nezmizí. Celý úsek se přitom měl opravovat už letos. „Když jsme soutěžili zhotovitele, tak se během soutěže jeden z účastníků odvolal. Stále o tom rozhoduje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, my se nemůžeme dát do opravy, pravděpodobně to zbude na příští rok,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Opravy u Hustopečí zastavili hygienici

Silničářům se zkomplikovaly plány i u dalšího úseku, který ještě zbývá opravit, a sice u Hustopečí. Tam zase opravu zastavila krajská hygienická stanice. „A to proto, že máme podmínku postavit tam protihlukovou stěnu,“ dodává mluvčí ŘSD.

Až se podaří úseky u Podivína a Hustopečí opravit, měla by být dálnice do Bratislavy podle Ředitelství silnic a dálnic kompletně v novém.