Vytěsnění akcionáři Třineckých železáren mají dostat navíc 469 korun za akcii

Vlastník Třineckých železáren (TŽ), společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka, má vytěsněným menšinovým akcionářům Třineckých železáren doplatit 469 Kč za akcii. Za jednu mají dostat 2284 Kč. Rozsudek ve sporu vynesl v pátek soud v Ostravě. Firma v roce 2013 vyplácela minoritním akcionářům 1815 korun za jednu akcii.

Rozhodnutí dosud není pravomocné a je možné, že se proti němu odvolají obě strany.

Ve věci byly vypracovány čtyři znalecké posudky. Soudce Petr Gottwald řekl, že při určování ceny akcie vycházel z posudku vypracovaného společností Equita Consulting. Byl podle něj nejobjektivnější a jde v podstatě o revizní posudek.

Podle mluvčí TŽ Petry Mackové Juráskové ale hlavní akcionář na základě rozhodnutí valné hromady vyplácel o 82 korun za akcii více, než byla spravedlivá hodnota určená znaleckým posudkem v roce 2013. V roce 2012 měl podnik zisk 793 milionů korun. Podle informací médií Chrenek minoritním podílníkům vyplatil přes 390 milionů korun.

Výši protiplnění vyplacenou minoritním akcionářům považujeme za spravedlivou a plně odpovídající výsledkům hospodaření v uvedeném období. Zvažujeme další kroky.
Petra Macková Jurásková
mluvčí Třineckých železáren

Některým akcionářům připadá doplatek nízký

K žalobě se připojilo 76 navrhovatelů. Je mezi nimi i specialista na minoritní podíly Aleš Hodina, který řekl, že se mu rozsudek moc nelíbí a určitě se proti němu odvolá. „Potvrdil samozřejmě to, že to protiplnění má být vyšší. Ale vůbec v té výši, jak ji stanovil soud, nebylo zohledněno to, že firma by byla schopna generovat výrazně vyšší zisky, kdyby hlavní akcionář na sebe nepřevedl většinu obchodů, a to jak na straně nákupů, tak na straně prodeje. Já si myslím, že v podstatě tím majoritní akcionář de facto odebírá část zisků,“ řekl Hodina.

Také podle advokáta Bohumila Kaducha je stanovená cena ještě výrazně nižší, než by byla spravedlivá hodnota. „My jsme dokládali znalecký posudek, kterým byla ta částka vyčíslena asi na 3500 korun za akcii,“ sdělil Kaduch.

Radek Gabriel, který před vytěsněním minoritních akcionářů vlastnil několik stovek akcií TŽ, řekl, že rozsudek je částečným zadostiučiněním. „Se svým právním zástupcem zvážíme odvolání. Určitě to tak rychle neskončí, protože účastníků je spousta a minimálně protistrana a část bývalých akcionářů se bude odvolávat, takže abychom dospěli k tomu kýženému výsledku, ještě bude dlouhá cesta. Počítám, že to bude trvat ještě dalších tři až pět let,“ řekl Gabriel.

V Třineckých železárnách nyní pracuje zhruba 7 tisíc lidí, i s dceřinými firmami mají okolo 10 tisíc zaměstnanců. V roce 2016 podnik vyrobil 2,605 milionu tun oceli. Vykázal čistý zisk 1,44 miliardy korun a tržby 32,217 miliardy Kč.