Lidé se obávají o své domy. Přívalový déšť sebral v Havířově svah i s protierozními prvky

Eroze v Horních Bludovicích (zdroj: ČT24)

Nedělní přívalový déšť zasáhl do života i lidem z Havířova. V lokalitě pod Bludovickým kopcem se sesunul břeh v těsné blízkosti rodinných domů. Místo přitom před několika dny stavbaři zpevnili. Proud vody byl ale natolik silný, že nános hlíny spolu se zasazenými rostlinami odnesl.

Město Havířov chce proto podle zjištění České televize začít co nejdříve s opravami. „Domy ve Svážné ulici nechala před více než 45 lety postavit šachta, od začátku tu žije i Vilém Vilček,“ uvedla redaktorka ČT Iva Piskalová, podle níž nedělní velká voda, která s sebou odnesla i kus břehu, nebyla u pana Vilčka první.

Již před třemi lety zde Havířov udělal úpravy, které měly vodu z celé čtvrti pod Bludovickým kopcem bezpečně odvést do lesa. Svah měl zpevnit dovezený kámen. V neděli dopoledne na místě ale spadlo na metr čtvereční 40 litrů vody a uměle vytvořené koryto ji nedokázalo pojmout.

Výška vody byla kolem metru a podmáčela svah, který ujel.
Karel Šlachta
náměstek primátorky Havířova

Krizový štáb města hned po víkendové havárii oslovil hydrogeologa, aby v co nejkratší době navrhl řešení, které by domy ve Svážné ulici před další velkou vodou ochránilo. „Situace je havarijní a musí se řešit. První bude prozatímní opatření – musíme vodu převést na druhou stranu sesuvu,“ sdělil oslovený hydrogeolog Luděk Kovář.

S pracemi se začne neprodleně. Jinak by se při dalších přívalových deštích mohly domy zřítit. Oprava je zatím spočítaná na tři miliony korun.