Na nechranické přehradě vznikají nové přelivy. Rekonstrukce vyjde na 130 milionů

Události: Rekonstrukce nechranické přehrady (zdroj: ČT24)

Na 130 milionů korun vyjdou opravy vodního díla Nechranice na Chomutovsku. Co do rozlohy pátá největší přehrada v České republice získá nové přelivy. Jde o největší rekonstrukci od uvedení vodního díla do provozu v roce 1968.

Nechranice budou mít zánovní přelivy. Na podzim vodohospodáři jeden z nich vymění za nový a na přelomu roku by měl být již i plně funkční. Hladinu Nechranic pak bude hlídat místo plováku obří ocelová klapka. Měří přes 5 metrů na výšku a 15 na délku.

Druhý přeliv začnou vodohospodáři opravovat příští rok, práce na něm se zřejmě protáhnou až do roku 2020. Třetí z přelivů má již opravu za sebou – z roku 2004. „Při dosažení hladiny na určitou úroveň jsme museli sklopit úplně dolů, nebyla možná žádná mezipoloha. To je naprosto zásadní omezení, protože tím se při velké vodě vytvoří povodňová vlna na dolní Ohři,“ vysvětlil mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Dopravní komplikace pro místní

Nechranická přehrada je pátou největší v Česku, rozlohu má přes 1300 hektarů. Teď je ale hladina kvůli opravám snížená oproti maximu o více než 4 metry. „Voda dostatečně pokryje požadavky, které vodní dílo zajistit má,“ ubezpečil Svejkovský.

Na části silnice, která vede po hrázi Nechranické přehrady je teď provoz zúžený do jednoho jízdního pruhu. Trasu mezi Chomutovem a Podbořany ovšem stejně využívají především místní, větší dopravní komplikace se tudíž nečekají.

Nechranická přehrada se nachází zhruba v polovině toku Ohře. Sypaná hráz o délce 3280 metrů je nejdelší ve střední Evropě. Původně byla postavena z důvodu zásobování průmyslu a zemědělství vodou, nikoliv jako ochrana před povodní a regulátor toku.