Nová galerie v Humpolci sází na osmičku. V názvu i vstupném

V polovině cesty mezi Brnem a Prahou vznikla nová galerie 8smička. Usadila se v industriální budově bývalé továrny na sukno v Humpolci. Nabízí prostor pro setkávání, ať už na kurzech umění a workshopech, nebo jen u diskusí o výtvarném umění nad hrnkem kávy.

Leží u 88. kilometru D1 a vstupné tam stojí 8 korun. Osmičky jsou v nové humpolecké galerii všudypřítomné. Pojmenování dostala podle budovy, ve které sídlí, závodu bývalého textilního podniku číslo osm. „Ten odkaz jsme se rozhodli modifikovat i do dětské stavebnice, kterou jsme si na míru nechali vytvořit, společně s ateliérem jsme vyvíjeli špulku. Ze špulek si mohou děti s rodiči stavět,“ řekla ředitelka galerie Marcela Straková.

Prostory o rozloze víc než tři tisíce metrů čtverečních ale skrývají víc než jen hrací koutek. Kromě velkorysé výstavní plochy tu má svoje místo i knihkupectví, přednášková místnost, kavárna a depozitář, kam se už brzy nastěhují umělecká díla. „Je to soukromá sbírka českého moderního a současného umění. V těch výstavních konceptech se zaměřujeme nejvíc na umění české, případně československé moderní a současné,“ popsala ředitelka galerie.

„My jsme se rozhodli, že když otevíráme novou zónu pro umění v bývalé textilní továrně, tak bychom si mohli zvolit téma textilního výtvarného umění. Je to vůbec takový odkaz k tomu materiálu a soukenictví, které tady bylo už od 15. století,“ dodala hlavní kurátorka Emma Hanzlíková. Díky symbolickému vstupnému je výstava dostupná každému, díky financování galerie místními podniky a sponzory.