Zlínský divadelní festival ocenil herečku Emíliu Vašáryovou za přínos česko-slovenským vztahům

Emília Vašáryová dostala ve Zlíně cenu (zdroj: ČT24)

Ve Zlíně začal divadelní festival Setkání Stretnutie, který představuje současnou českou a slovenskou tvorbu. Před úvodní inscenací mima Radima Vizváryho, který je patronem letošního festivalu, převzala slovenská herečka Emília Vášáryová Cenu Martina Porubjaka za mimořádný přínos česko-slovenským vztahům.

O mimořádné česko-slovenské vztahy se divadelní přehlídka Setkání Stretnutie snaží především. Zatímco první dámu slovenského divadla Emílii Vášáryovou odměnilo publikum ovacemi vstoje za to, co na jevišti říká, držitele Thálie Radima Vizváryho obdivovalo za to, jak mlčel. A měnil se z Pierota v toreadora anebo hudebníka. „Ty reakce diváků jsou pro mě velmi důležité, protože mi dodávají energii. Být sám na jevišti hodinu a půl není vůbec snadné,“ řekl Radim Vizváry.

Emília Vášáryová ztvárnila řadu divadelních i filmových rolí, hrála například ve snímcích Pelíšky, Horem pádem nebo Eva Nová. Ke zlínskému divadelnímu festivalu má blízko, byla také patronkou loňského ročníku. „Myslím, že festival nabírá na důležitosti, lidé sem velmi rádi jezdí, je fantastické, že se to tady vymyslelo. Diváci to oceňují, představení jsou vždy plná a je to velmi příjemné,“ řekla herečka.

Před Vašáryovou dostali Cenu Martina Porubjaka herci Boleslav Polívka a Martin Huba. „Je to pro mě velmi vzácná chvíle,“ řekla Emília Vášáryová. Martin Porubjak, slovenský dramaturg, dramatik, scenárista, překladatel a režisér byl dlouholetým návštěvníkem festivalu, českou a slovenskou dramatikou se intenzivně zabýval. Zemřel v roce 2015 v Brně.

Martin Huba a Martin Porubjak v roce 2004
Zdroj: Stanislav Peška/ČTK

Porubjak věřil, že pravda a láska může zvítězit

„Nejvíc jsem si u něj vážila jeho nesmírné pracovitosti, touhy po vzdělání, jeho nezištné podpory všem lidem, kteří ji potřebovali. I v těch nejhorších časech, kdy někteří lidé nemohli pracovat a režim jim to nedovolil, tak vždy pomáhal. Byl to člověk, který věřil, že láska a pravda může zvítězit,“ řekla Emília Vášáryová.

Martin Porubjak také věřil v česko-slovenskou vzájemnost. „Věřil, že se nikdy nerozdělíme, tohle jsme měli společné. Vždy věřil, že všechno dobře dopadne, byl to velmi optimistický člověk. Vzpomínám na něj s láskou, mně samotné velmi pomohl, takže jsem dnes přišla, abych poděkovala za nás všechny,“ řekla herečka a připomněla, že na Slovensku žádná cena nenese Porubjakovo jméno.

Divadla budou hrát ve škole i v Baťově vile

Festival se neuzavírá jen do budovy Městského divadla. Hrát se bude i jinde. „Například v tělocvičně základní školy nebo Teatro Tatro, které přiveze Mistra a Markétku, si postaví své vlastní pětadvacetimetrové obrovské šapitó naproti Baťově vile,“ řekl ředitel Městského divadla Zlín Petr Michálek.

Divadelním svátkem, který neuznává rozdělení Československa, bude Zlín žít až do sobotní noci. Krom už zmíněných se na něm představí také Slovenské komorní divadlo Martin s inscenací Vojna nemá ženskú tvár, Nové divadlo v Nitře uvede inscenaci Anna Franková. Národní divadlo Brno uvede hru U Kočičí bažiny, Slovácké divadlo novinku Přes ploty, Cirk La Putyka uvede Up End Down. Zlínský soubor zahraje inscenaci Zvlčení, adaptaci stejnojmenného románu zlínského spisovatele Antonína Bajaji, za kterou v roce 2004 získal ocenění Magnesia Litera. Připraveny jsou také doprovodné akce, program festivalu je na stránkách zlínského divadla.