Co chutná mladým? Mezinárodní soutěž zjišťuje oblíbené chutě nové generace vinařů

Ve Valticích začala mezinárodní soutěž vín s názvem Co chutná mladým. Jejím cílem je zjistit, jaké víno je nejoblíbenější u mladé generace vinařů. Ti představí porotě více než dvě stovky přihlášených vzorků převážně suchého vína.

Třicetičlenná mezinárodní komise degustátorů, kteří jsou ve věku do 40 let, vybírá ty nejlepší z více než dvou stovek vzorků suchých vín. Pět výherců v kategoriích bílá, červená, růžová, šumivá a naturální vína organizátoři vyhlásí ve Valticích 9. června v rámci mistrovství v sekání sektů.

Ocenění nespočívá v medaili na etiketě lahve, ale výherci si budou moci na svůj sklípek umístit nálepku Tady chutná mladým. „Čím dál více mladých lidí pije víno, chceme jim ukázat aktuální trendy a seznámit je s kvalitnějšími víny,“ představil hlavní myšlenku soutěže Roman Fabig ze spolku Mladí vinaři.

Za akcí stojí právě skupina čtrnácti vinařů, která se dívá na tuto oblast jinak než starší generace. Chce se mimo jiné odlišit v zažitých metodách. „Prezentace vín by neměla být přešlechtěná – nemělo by se tak dbát na to, co člověk ve víně cítí, ale jestli mu chutná a není mu po něm druhý den špatně,“ uvedl Fabig.

Inspirace ze zahraničí

Spolek Mladí vinaři sdružuje české vinaře a vinařky mladší čtyřiceti let. Soutěžní přehlídku vín odstartovali právě proto, aby dali prostor těm, na kterých do budoucna závisí rozvoj oboru.

„Nevymezujeme se vůči předchozím generacím a už vůbec ne negativně. Chceme do oboru přinést svěží vítr a rozhled, hlavně ten mezinárodní, ať už ve znalostech nebo přístupu k výrobě vín či přinášením inspirace ze zahraničí,“ řekla Eva Skálová s tím, že se Mladí vinaři hlásí k tradicím jižní Moravy a velká část z nich přebírá rodinné vinařské firmy.

I proto byla kromě degustace lákadlem programu také odborná přednáška čtyř evropských enologů, tedy znalců vína, kteří představili aktuální trendy ve vinařství. Jedním z nich byl i Rakušan Andreas Wickhoff, nejmladší držitel prestižní ceny Master of Wine. Ta je jednou z nejvyšších met vzdělání, kterého může sommeliér dosáhnout. V Česku jej má zatím jako jediná Lenka Sedláčková.