Hradec bude mít novou tepelnou mapu. Odhalí úniky a pomůže ušetřit

UDÁLOSTI: Tepelné hospodářství aktualizuje termický atlas Hradce Králové (zdroj: ČT24)

Královéhradecký městský podnik Tepelné hospodářství aktualizuje termickou mapu města. Ze vzduchu sleduje všechny horkovody, výsledná mapa pak ukáže, kde teplo uniká a kde je potřeba potrubí opravit. Svým majitelům by mohla mapa ušetřit hodně peněz.

Termickou mapu Hradce Králové vytváří městský dodavatel tepla pomocí dronu s termokamerou. Létá asi třicet metrů nad zemí a sleduje jak místa, kudy vedou horkovody, tak například střechy budov, kudy může teplo unikat. „Závada se objevuje zářivě žlutou barvou – únik tepla, poškozená izolace,“ přiblížil pilot dronu a analytik Petr Sejkora.

Pro vlastníka potrubí je snímkování výhodné především proto, že jasně identifikuje místo, kde teplo uniká. „Nemusí rozkopávat úsek na několika desítkách metrů. Přímo řekneme: Tady je havárie, tady hledejte,“ uvedl spoluautor projektu Jiří Frelich. Samo Tepelné hospodářství si podle ředitele Jiřího Seidlera slibuje, že se podaří předcházet zimním haváriím teplovodní sítě.

Termické mapy začaly v Hradci vznikat v roce 2010

Pro majitele budov je pak zásadní již samotná zpráva, že teplo někudy uniká a že by mu zateplení stavby uspořilo peníze, které utratí za dodávky tepla.

Termické mapy nejsou v Hradci Králové žádnou novinkou, začaly vznikat již před osmi lety. Nyní je ale městské Tepelné hospodářství s pomocí dronu aktualizuje s přesností na metr. Výsledky průzkumu celé sítě rozvodů tepla dlouhé 240 kilometrů je potom možné najít na internetu.