Zastávka jako umělecké dílo. V Rajhradicích bude čekání na autobus příjemnější

V Rajhradicích na Brněnsku budou mít nové dvě autobusové zastávky, které vytvořil umělecký kovář Zdeněk Mittner. Kromě netypické poličky na knihy bude mít i pro obec typické prvky, letecký snímek a znak obce.

Lidé v Rajhradicích budou mít od čtvrtka příjemnější čekání na autobus v nové zastávce s knihovnou. Vedení obce nechalo originální přístřešky vyrobit u uměleckého kováře Zděňka Mittnera.

„Chtěli jsme něco méně obvyklého, než je klasický městský mobiliář za srovnatelnou cenu,“ řekl starosta Rajhradic Luboš Přichystal (nestr.). Za obě zastávky obec zaplatila zhruba dvě stě padesát tisíc korun.

„Dostali jsme zadání od obce, abychom udělali nějakou hezkou zastávku, udělal jsem prvotní nákres a na zastupitelstvu vznikla myšlenka, že bychom tam mohli přidělat ještě nějakou poličku na knížky,“ řekl Zdeněk Mittner. Nákres pak začal spolu se svými dvěma kolegy postupně zpracovávat.

Inspiraci našel kovář v Anglii

Reakce lidí na novou zastávku
Zdroj: ČT24

Zastávky dělal Zdeněk Mittner poprvé, obvykle vyrábí ozdobné mříže, brány nebo restauruje památky. Uměleckou kovařinou se zabývá od svých čtrnáct let a zakázky má po celém světě. Na oplátku se v cizině inspiruje.

„Každý kuřák došel na zastávku a vždycky hodil nedopalek na zem, tak proto jsme udělali takový lapač. To jsem viděl v Londýně v Anglii a líbilo se mi to,“ popsal popelník kovář.

Lidé novou podobu zastávek v Rajhradicích většinou kladně hodnotí. Na facebookovém profilu obce se líbí místním i přespolním. Oceňují nejen nápad, ale hlavně uměleckou práci.

Netradičních zastávek je v Jihomoravském kraji víc. Loni otevřeli v Brně po roce a půl oprav na Obilním trhu funkcionalistickou zastávku. A už téměř sedm let je v Brně-Lesné takzvaná chobotnice. Původně se jednalo o návrh architekta Jana Kaplického pro Národní knihovnu v Praze.