V převlečení za ptačí rodiče. Ošetřovatelům zlínské zoo se daří netradiční odchov dvojzoborožce

Mládě dvojzoborožce indického odchovali ve zlínské zoo (zdroj: ČT24)

Zoo Zlín se může pochlubit světovým chovatelským úspěchem, za poslední rok se jenom tady vylíhlo mládě dvojzoborožce indického. Mimořádný přírůstek vyžaduje netradiční péči. Ošetřovatelé jej krmí v převleku za jeho ptačí rodiče, aby si nezvykl na lidi.

Zoo Zlín chová dvojzoborožce indické od roku 2010. První mláďata se vylíhla již po čtyřech letech, ve věku několika dnů však i přes péči samice uhynula. Letos se proto chovatelé rozhodli změnit přístup a od doby, kdy mládě otevřelo oči, jej krmí vždy v převleku a s pomocí loutky imitující hlavu dospělého ptáka.

„Je to vlastně hábit kvůli tomu, aby nás nepoznával, aby nereagoval na lidi, aby si na nás nezvykl. A krmíme ho maskou, kterou jsme si nechali vyrobit,“ řekla ošetřovatelka Veronika Hrubá Hošťálková. „Co vidí poprvé, má v hlavě vtisknuto jako svého potenciálního budoucího partnera,“ dodal zoolog Václav Štraub.

Malý dvojzoborožec se ve zlínské zoo vylíhnul 20. března. Teď už se mění v ptáka.Chovatelé jej několikrát denně krmí hmyzem, myšími holátky, ovocem a granulemi. Životně důležité loutkové divadlo musí pro vzácného ptáka ve zlínské zoo hrát ještě dva měsíce. 

V kolekci zlínské zoo aktuálně mají deset druhů zoborožců, z toho šest se jim podařilo rozmnožit, dvojzoborožce indického unikátně. „Je to mimořádný počin, protože za uplynulých dvanáct měsíců se ve světových zoo neodchovalo žádné mládě,“ uvedla mluvčí zlínské zoologické zahrady Romana Bujáčková.

Dvojzoborožec indický je největším zástupcem čeledi zoborožcovitých. Jeho nejnápadnějším znakem je masivní žlutočerná helmice a obrovský zobák. Obývá tropické pralesy v Indii, Sumatře, Indonésii a na Malajském poloostrově. Ve volné přírodě se jeho početní stavy rok od roku snižují. Důvodem je především ztráta přirozeného prostředí a neutuchající lov.

Dvojzoborožec indický
Zdroj: Zoo Zlín