Šumavské fotopointy končí. Podle vedení parku kvůli ochraně osobních údajů i ceně

Fotopointy na Šumavě definitivně končí (zdroj: ČT24)

Oblíbené fotopointy na Šumavě definitivně končí. Zařízení na pořizování selfie fotografií chce vedení parku odstranit kvůli novému nařízení o ochraně osobních dat, zároveň ale přiznává, že už dál nechce platit za jejich provoz. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů přitom fotopointy pravidla neporušují. Denně službu využilo u každého zařízení kolem 70 turistů.

Stačí stisknout tlačítko a postavit se před kameru. Výsledný snímek si pak lidé stáhnou na webových stránkách národního parku. Jenže tam jsou všechny fotky veřejné, což podle vedení parku může být problém, a proto chce fotopointy odstranit.

„Zpřísnila se také ochrana tzv. třetích osob, které kolem projdou zrovna v době, kdy fotopoint fotí,“ přidává další důvod k ukončení provozu mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Snímek lidé najdou na webové stránce národního parku, kde je veřejně dostupný
Zdroj: ČT24/npsumava.cz

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů se ale na fotopointy nová evropská směrnice přímo nevztahuje. „Nikdo turisty nenutí, aby se takto vyfotili a pak fotku někde sdíleli. Takže pokud se vyfotí, je to čistě na nich,“ uvádí mluvčí úřadu Tomáš Paták.

Vedení parku zároveň přiznává, že nechce dál platit provoz zařízení, který vyjde na 90 tisíc korun ročně. Kvůli úsporám už vloni park odstranil pět fotopointů. Zbývajících pět vypne na konci května a nabídne je k prodeji. „Cedule, zařízení, kamera a baterie je brána jako celek, takže to nemůžeme jen tak rozmontovat,“ říká mluvčí správy šumavského parku.

Fotopointy ze Šumavy postupně zmizí
Zdroj: ČT24

Zůstane jen fotopoint v Kvildě, který jako jediný nepatří správě parku, ale obci. Ta ho instalovala na místní sjezdovku a vypnout ho rozhodně nechce. „Bude tam upozornění, že fotky jsou veřejně na serveru,“ vysvětluje starosta Kvildy Václav Vostradovský (STAN).

Fotopointy umístila správa parku na různá místa na podzim 2013. Zhruba po roce ale musely pryč. Ukázalo se, že na ně chyběla stavební povolení, tři tabule dokonce stály na cizím pozemku. Po vyřízení povolení se tabule s fotoaparáty začaly na Šumavu vracet počátkem roku 2015.