Křižanov musí zaplatit sanaci škod po varně pervitinu. Nebezpečný aerosol zamořil široké okolí

Ekologickou zátěž po varně pervitinu likviduje specializovaná firma (zdroj: ČT24)

V Křižanově na Žďársku likvidují ekologickou zátěž, která v městysi vznikla kvůli varně pervitinu. Různými škodlivými látkami je totiž zamořené širší okolí odhalené varny včetně zdravotního střediska, které stojí naproti. Křižanovská radnice sanaci platí sama, žádné státní úřady jí nepomohly. Česká legislativa totiž zatím podobné situace neumí řešit.

Velkou varnu pervitinu odhalila protidrogová jednotka v dubnu 2016. Při výrobě drogy se uvolňoval do vzduchu nebezpečný aerosol, který obvykle krystalizuje i ve vzdálenostech kolem sedmdesáti metrů v okolí. To se dotklo i naproti stojícího zdravotního střediska, jehož venkovní omítku proto museli dělníci osekat.

Až deset centimetrů hluboko ve zdivu se totiž i více než deset let uchovává metamfetamin. Odstranit a následně neutralizovat jej teď musela specializovaná firma v protichemických oblecích ve spolupráci s hasiči.

„Bylo nutné chemicky rozložit škodlivý metamfetamin tak, aby suť byla běžně využitelná pro normální komunální použití,“ vysvětlil specialista odběrové laboratoře Karel Lehmert.

Úřady s likvidací škod nepomáhají

Sanaci platí z vlastního rozpočtu městys Křižanov, půjde zřejmě o statisíce korun. „Čekali jsme, jestli dosáhneme na nějakou dotaci. Bohužel na tyto případy žádné dotace u nás neexistují,“ uvedla starostka Křižanova Marie Smejkalová (KDU-ČSL).

Česká legislativa podobnou situaci vůbec neumí řešit. „V podstatě nemáme žádné limitní koncentrace ověřené jako škodlivé,“ vysvětlil ředitel sekce ochrany a podpory zdraví Krajské hygienické stanice.

Vedení městyse si po odhalení varny nechalo vypracovat odborný posudek, podle kterého mohou být nepovolené koncentrace škodlivin i v širokém okolí.

„Ze závěrů vyplývá, že zde jsou vysoké koncentrace jódu, fosforu a metamfetaminu. Odpadní látky navíc lili do potoka, nějak tam prosakovaly jímkou,“ uvedla tehdy místostarostka Radomíra Schmidová (nestr.).

Výsledky vyděsily obyvatele městyse, jeho vedení zase vadilo, že Kraj Vysočina nevyhlásil krizový stav. Podle ředitele krajského úřadu ale situace nesplňovala podmínky krizového zákona a dala se řešit běžnou cestou správních řízení.

Způsob, jak by se v podobných situacích měly úřady příště zachovat, teď hledá Národní protidrogová centrála a někteří poslanci už proto interpelovali ministra zdravotnictví.