Po varně drog v Křižanově zůstala ekologická zátěž. Úřady si s ní zatím neví rady

Úřady na Vysočině si zatím neví rady s ekologickým znečištěním po varně drog v Křižanově (zdroj: ČT24)

Policisté a celníci zlikvidovali v dubnu v Křižanově na Žďársku varnu pervitinu - přetrvává tam ale problém s toxickými látkami, kterými je kromě samotného objektu zasaženo i široké okolí. Úřady na Vysočině si s velkým ekologickým znečištěním zatím neví rady. Navíc se přišlo i na rozsáhlé znečištění podzemních vod z dřívější jiné ekologické zátěže.

Dům v centru Křižanova navenek vypadal jako obyčejná prodejna, za jeho zdmi ale celníci v dubnu pozatýkali provozovatele obří varny pervitinu s velkými zásobami nebezpečných látek.

První měření ekologické zátěže místní lidi velmi vyděsilo. „Ze závěrů vyplývá, že zde máme vysoké koncentrace jódu, fosforu a metamfetaminu,“ uvedla místostarostka městyse Křižanov Radomíra Schmidová (nestr.).

Hygienická služba nepovoluje varny pervitinu, a proto je taky nekontroluje. Neexistuje vůbec norma na škodliviny z toho vzniklé.
Jan Říha
ředitel krajské hygienické stanice na Vysočině

Vedení městyse má v rukou odborný posudek, podle kterého mohou být nepovolené koncentrace škodlivin i v širokém okolí odhalené varny. „Vlastně odpadní látky lili do potoka, nějak tam prosakovaly jímkou,“ zmínila Schmidová.

Vedení městyse Křižanov nejvíc vadí, že Kraj Vysočina po odhalení varny drog v tomto objektu nevyhlásil krizový stav. Podle ředitele krajského úřadu ale situace nesplňuje podmínky krizového zákona. Vše se podle jeho slov dá řešit běžnou cestou správních řízení.

Inspekce životního prostředí upozorňuje i na dřívější ekologickou havárii

Vážnost situace nicméně potvrzuje Česká inspekce životního prostředí. Podle ní se v souvislosti s odhalenou varnou přišlo i na zamoření podzemních vod a studní patrně z dřívější ekologické havárie.

„Tady se opravdu jedná o mimořádnou událost, kterou nelze napasovat na běžné úřední postupy. A vzhledem k tomu, že nebyl vyhlášen krizový stav, tak se řešení může někomu zdát zdlouhavé,“ konstatoval ředitel havlíčkobrodského inspektorátu České inspekce životního prostředí Jan Panský.

Inspekce životního prostředí by měla zveřejnit závěry svých měření do konce října, teprve potom chtějí kompetentní úřady rozhodnout o dalším postupu.