Obce trápí nelegální skládky. Přitom sběrné dvory jsou obvykle zdarma

Černá skládka v Telnici (zdroj: ČT24)

V Česku roste počet černých skládek. Jen čísla z ekologického projektu ZmapujTo poukazují na téměř 1500 míst znečištěných odpadem na jižní Moravě. Přitom třeba služby sběrných dvorů jsou pro místní občany obvykle zadarmo. Lidé mohou nelegální skládky hlásit on-line i přímo obcím a také pomoci o nadcházejícím víkendu při jejich odstraňování v rámci celostátní akce Ukliďme Česko.

Drobné černé skládky hyzdí nejedno zákoutí v Česku – ulice, parky či lesy. Například v Telnici se s nimi pravidelně potýkají u nádraží. „Nedaří se nám to s vlastníkem pozemku řešit víc než jednou za rok. Bohužel ten úklid musí probíhat i mimořádně,“ řekl starosta František Kroutil (KDU-ČSL) s tím, že pachatele se nedaří dohledat.

Stavebního odpadu nebo zeleně ze zahrádek se přitom mohou lidé zbavit přímo uprostřed obce. „Máme ve sběrném dvoře k dispozici kontejnery a suť třeba sbíráme třikrát ročně do vlastních nádob,“ připomněl starosta s tím, že tuto službu mohou využít občané zdarma.

Podobně funguje sběr odpadu v Brně. Lidem tam slouží 35 městských sběrných dvorů a další mají přibýt. „Všechny odpady můžou odevzdávat bezplatně, jedinou zpoplatněnou komoditou jsou pneumatiky a stavební suť,“ uvedl mluvčí SAKO Brno Martin Drozd.

A nalezené černé skládky ve městě může každý nahlásit na speciální stránce městské firmy. Jejich odstraňování zatěžuje rozpočty místních samospráv. „V roce 2017 jsme odklidili dvacet nelegálních skládek z území města Brna a tímto způsobem jsme odstranili téměř 110 tun odpadu,“ vypočetl Drozd.

Vysoké jsou i náklady okresních měst na úklid ulic. Každoročně za něj zaplatí 10 milionů v Blansku, 6 milionů v Břeclavi nebo 3 miliony ve Vyškově. Za likvidaci černých skládek pak vydají statisíce.

Roční náklady na likvidaci černých skládek
Zdroj: ČT24

„Lidé to zřejmě mají jednodušší vyhodit cestou někam do lesa, ale tím, že jsme vybudovali rozsáhlou síť sběrných dvorů, tak z našeho pohledu je to asi nejlepší řešení, co může samospráva udělat,“ řekl místopředseda Svazu měst a obcí ČR Martin Charvát (ANO).

S úklidem ulic pomáhají i lidé v rámci veřejně prospěšných prací. Nyní může ve svém okolí pomoci každý, kdo se o víkendu připojí k největší dobrovolnické akci v tuzemsku Ukliďme Česko. Loni se do projektu zapojilo na 96 tisíc dobrovolníků, kteří po celé zemi sesbírali 1536 tun nepořádku.