V Bílovci na Velký pátek požehnali novou křížovou cestu

Nová křížová cesta (zdroj: ČT24)

Novou křížovou cestu na Velký pátek požehnali v Bílovci na Novojičínsku. Město ji nechalo vybudovat za 700 000 korun. Jde vůbec o první takové dílo v Moravskoslezském kraji v tomto tisíciletí, sdělila mluvčí bílovecké radnice Šárka Seidlerová.

Autory křížové cesty jsou bílovečtí architekti Tereza Hozová a David Grabec. Vytvořili ji z kovu v kombinaci s betonem.

„Jde o povětrnostně odolnou patinující ocel, jež si po instalaci v exteriéru vytvoří charakteristickou a esteticky působivou rezavou patinu. Působením počasí se na povrchu vytvoří ochranná vrstva, která se neustále vyvíjí a obnovuje. Zároveň tento materiál působí starobyle,“ uvedla Hozová.

Téma křížové cesty je staré přes 2000 let, hledali jsme materiál, který bude působit starobyle. Vybrali jsme povětrnostně odolnou patinující ocel, jež si po instalaci v exteriéru vytvoří ochrannou vrstvu bránící korozi.
Tereza Hozová
architektka

Pojetí nové křížové cesty je podle ní spíše klasické. „Vycházeli jsme z tradičních maleb, které zachycují posledních pár hodin života Ježíše Krista, a převedli je zjednodušenou formou do prostorového vyjádření. Každé zastavení je tvořeno siluetou, případně dvojicí siluet a křížem,“ uvedla Hozová.

Křížovou cestu pomáhal vyřezat laser. Figury svatých jsou z oceli (zdroj: ČT24)

K poutnímu místu vede opravená cesta

Projekt inicioval bílovecký starosta Pavel Mrva (ČSSD). „Věřím, že křížová cesta, která vede z Bílovce směrem na Bílov a je postavena na pozemcích obou obcí, poslouží všem občanům, nejen věřícím, k určitému zklidnění a zastavení se v dnešní hektické době,“ dodal starosta.

V místě, kde se křížová cesta nachází, už město za 1,5 milionu korun nechalo opravit komunikaci. Na úpravu jejího okolí a vytvoření odpočinkového místa Bílovec věnoval 100 000 korun. „To je částka, o kterou se nám podařilo snížit konečnou cenu projektu oproti původně plánovaným nákladům,“ uvedl Mrva.

Slavnostní otevření křížové cesty v Bílovci začalo v pátek v 10:00 obřadem požehnání u prvního zastavení. „Požehnání by mělo tomuto výjimečnému místu přinést užitek a přivést dobro k těm, kteří budou touto křížovou cestou procházet,“ uvedl bílovecký farář Lumír Tkáč.