Odpočívadla u silnic na jihu Moravy jsou zavalená odpadky. Od začátku března je nemá kdo svážet

Smetiště nebo odpočívadlo? (zdroj: ČT24)

Odpočívadla podél silnic v Jihomoravském kraji zaplavily odpadky. A nejde jen o drobné věci, řidiči tam vozí i celé pytle s odpadem nebo dokonce nábytek a elektrospotřebiče. Ředitelství silnic a dálnic proto chystá smlouvu s novou společností, která by odpad svážela, té původní skončila smlouva v únoru.

Odpadky se vrší třeba u stánku s občerstvením na odpočívadle před Černou Horou: „Vždy to fungovalo, pravidelně  sem jezdila firma, která to každý týden odvážela. Ale co jsem přijel zahájit sezonu, tak to tu vypadá, jak to vypadá. Nedělá to dobrý dojem,“ kritizuje majitel stánku s občerstvením Dušan Hruška.

Na odpočívadlech plných odpadků nechtějí zastavovat ani řidiči, jenže často nemají na výběr. „Člověk když potřebuje zastavit, tak zastaví a v takovém nepořádku je to hrozné. A ještě když má něco odložit z auta a nemá to kam vyhodit,“ stěžoval si řidič Dušan Drobec.

Odpadky nechávají u silnic i chataři

Z odpočívadel si navíc udělali skládku odpadu chataři. „Tento drobný odpad je od řidičů, to je samozřejmost, ale tyhle velké pytle, to je od chatařů, co se v neděli vrací a prostě to tu vyhodí,“ řekl Dušan Hruška.

Plná odpadků jsou nejen odpočívadla ve směru na Svitavy, ale i okolí silnice na Mikulov. „Lidé si prostě zlevňují placení popelnic tím, že vyvezou svůj komunální odpad někam na silnici. Jako ředitelství silnic a dálnic můžeme občany akorát požádat, aby do košů podél silnic odkládali jen odpad z aut, a nikoliv domácí komunální odpad,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.