Gang „turbil“ ceny reklamy a okradl stát na daních o stamiliony, tvrdí obžaloba v ostře sledované kauze

Události: Soud v Ostravě otevřel kauzu údajného praní špinavých peněz za 1,7 miliardy (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Ostravě se v pondělí začal zabývat případem 23 lidí, kteří jsou obžalováni z toho, že jako organizovaná zločinecká skupina krátili daně a připravili stát o stovky milionů korun. Hrozí jim za to tresty od pěti do deseti let, některým až 13 let vězení.

Případ souvisí s kauzou ostravského lobbisty Martina Dědice, který ale mezi obžalovanými není. Podle obžaloby obvinění v letech 2009 až 2014 obchodními transakcemi přes větší množství společností navyšovali cenu poskytovaných reklamních služeb a tím si uměle snižovali základ pro výpočet daně z přidané hodnoty a daně z příjmu.

Státní zástupce Vít Koupil řekl, že vznikla skupina firem, které reálně poskytovaly reklamní práva. Mezi dvě firmy, které tato práva poskytovaly, pak byly dávány jiné firmy, které žádnou podnikatelskou činnost reálně nevykonávaly, pouze u nich byly navýšeny ceny reklamy v průměru o devítinásobek.

Někdy to byl až třicetinásobek ceny. Tyto firmy neměly poskytnout jakoukoliv přidanou hodnotu, neměly zaměstnance a fakticky jejich jedinou činností bylo buď přeposlat peníze na jiný nekontaktní článek, kdy došlo k výběru hotovosti, nebo vybírali hotovost, kterou pak předávaly následně způsobem, který ne vždy se úplně podařilo zadokumentovat.
Vít Koupil
státní zástupce

Škoda podle něj přesahuje 380 milionů korun. Mezi obžalovanými jsou lidé ze všech částí řetězce. Koneční zákazníci podle policie dostávali zpět kolem 80 procent investované částky.

Lobbista Dědic měl koupit reklamu za desítky milionů

Dědic podle dostupných informací investoval do reklamy během několika let více než 40 milionů korun, což bylo 90 procent ze zisku firmy.

Lobbista Dědic v jiném soudním případu čelí obžalobě, že manipuloval s některými ostravskými veřejnými zakázkami a za úplatky je ovlivňoval. Jeho firma tak podle obžaloby získala 30 milionů korun.

Lobbista však obvinění odmítá. „Ta návaznost je taková, že pan inženýr Martin Dědic je obžalován z toho, že prostřednictvím uvedené sítě reklamních agentur měl krátit daň u jeho společnosti Business Advisor,“ řekl Koupil.

Indicie z Dědicovy kauzy podle Koupila pomohly k objasnění tohoto případu. Majitelky reklamní společnosti Propag-Storm Hana Kačenová a Lenka Oborná při výslechu u hlavního líčení v kauze Dědic popsaly, jak obchod s předraženou sportovní reklamou řadu let fungoval.

Nyní figurují mezi 23 obžalovanými. „Jelikož v dané věci spolupracovaly s orgány činnými v trestním řízení, poskytly pravdivou, úplnou výpověď, která napomohla k objasnění celé věci, tak v obžalobě jim byl přiznán status spolupracujícího obviněného,“ řekl Koupil. Obě ženy budou v následujících týdnech vyslechnuty prostřednictvím videokonference.

K pondělnímu zahájení hlavního líčení osobně přišlo 13 z 23 obžalovaných. Tři z nich dovedla eskorta z vazby. Podle mluvčího soudu Jiřího Barče přesahuje spis 37 000 listů a samotná obžaloba má 250 stran.

Soudce Ondřej Běčák řekl, že asi není reálné, aby hlavní líčení skončilo do 12 měsíců. „Během dvou týdnů bude zhruba čas na výslechy obžalovaných a bude dobře, když se to podaří,“ řekl soudce. Soudní jednání pak bude pokračovat třemi či čtyřmi dny téměř každý další měsíc. Soudce řekl, že hlavní důkazy by chtěl probrat do konce roku.