Na miliardové armádní zakázce se chce podílet Meopta-optika i olomoucká univerzita

O zhruba pětimiliardovou zakázku na dodávku optických systémů do nových bojových vozidel pěchoty pro českou armádu se chce ucházet Český optický klastr. Jeho součástí je například přerovská společnost Meopta-optika či Univerzita Palackého, která má početný tým výzkumných pracovníků.

Zástupci klastru chtějí být součástí jedné z největších novodobých zakázek ministerstva obrany. Česká armáda totiž plánuje v příštích letech vyměnit zastaralou techniku 7. mechanizované brigády.

Podle koncepce přezbrojení bude potřeba zakoupit 210 nových vozidel asi za 50 miliard korun. Ministerstvo obrany vypíše na dodávku soutěž.

Pásové obrněnce vyráběné v Evropě
Zdroj: ČT24

Meopta-optika vydělá, pokud armáda pořídí CV90

Podmínkou zahájení spolupráce klastru s českou armádou je však kontrakt na dodávku bojových vozidel CV90 z produkce společnosti BAE Systems pro armádu. Již dříve to sdělil Pavel Šťastný z vedení Meopty-optiky. Firma by pak mohla až o několik stovek milionů korun ročně zvýšit své tržby díky plánovaným dodávkám nové zaměřovací technologie pro tato bojová vozidla.

Právě Meopta-optika totiž loni podepsala takzvané memorandum o porozumění se společností Saab, která vyvinula optický systém UTAAS (Universal Tank and Anti-Aircraft Fire Control Systém) pro vozy CV90. Díky technologii UTAAS může střelec v obrněnci CV90 přesně mířit nezávisle na pohybu vozidla. Optický systém řízení palby bude podle Šťastného standardní součástí těchto vozidel. 

Pokud vyhrají (BAE Systems) tendr, tak budeme součástí dodavatelského řetězce. Dohodnutá spolupráce není vymezena pouze směrem k české armádě, ale i pro případné dodávky těchto vozidel armádám jiných států.
Pavel Šťastný
obchodní a marketingový ředitel, Meopta-optika

Přerovská Meopta je podle Šťastného na spolupráci s BAE Systems připravena. Výrobu speciálního zaměřovacího systému zajistí strojním vybavením, které už má k dispozici. V případě zahájení dodávek zaměřovací technologie pro obrněnce CV90 by společnost musela pravděpodobně přijmout i nové pracovníky.

Meopta patří mezi významné tuzemské výrobce sportovních dalekohledů a puškohledů. Do její produkce patří také vojenské puškohledy, zaměřovače a přístroje pro noční vidění. Vyrábí i speciální optické systémy pro tanky a obrněná vozidla. Značnou část sortimentu tvoří dodávky pro digitální projekce a polovodičový průmysl.

Český optický klastr byl podle údajů z rejstříku založen na sklonku loňského roku v Olomouci. Klastr si dal za cíl zlepšovat podmínky pro rozvoj optického průmyslu v České republice s důrazem na Olomoucký kraj, a to formou spolupráce podniků, veřejného a vzdělávacího sektoru.