Liberecký kraj ráno zasáhlo slabé zemětřesení kvůli těžbě mědi v Polsku

Liberecký kraj zasáhlo v pátek časně ráno slabé zemětřesení, otřesy ale byly cítit například i v Lounech. Původcem byl důlní otřes v měděném dolu u polského Lubinu o síle 2,7 stupně. Podle vedoucího seismické služby Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR Jana Zedníka ale nešlo o nic mimořádného. V polském dole občas dochází k otřesům o síle až čtyř stupňů a podobně slabé otřesy občas obyvatelé v pohraničí cítí.

„Vzbudilo mě to, pohnula se postel, jako by manželka vstávala, ale nebylo to tak,“ popsal svůj noční zážitek David Moučka z Loun. Přiznal, že má velmi lehké spaní a něco podobného nezažil poprvé. „Podíval jsem se na hodiny, bylo 03:35,“ dodal. Ráno se pak podíval na stránky seismologické služby a zjistil, že v tu dobu stanice skutečně zaznamenaly otřes.

Nejsilnější byl na observatoři v Panské Vsi nedaleko Dubé na Českolipsku. To potvrdil i Zedník. „Nejbližší stanice naší sítě k Lubinu je právě Panská Ves, proto tam byl otřes cítit nejvíc,“ řekl.

V Lubinu jsou podobné otřesy jednou do týdne

Kolem polského Lubinu se podle Zedníka intenzivně těží měď. „Tím, že tam těží, vyvolávají umělé zemětřesení stejně jako důlní otřesy na Ostravsku, kde se hloubkově těží uhlí. Na Ostravsku, když je trojka, tak je to poměrně vzácné, v Lubinu je to třeba jednou za týden nebo tak,“ dodal seismolog.

Občas dosáhnou otřesy síly až čtyř stupňů, ale je to jen několik pozorování do roka. Nejčastěji z Harrachova, který je z české strany dolu nejblíže. Proto se Zedník podivoval, že páteční slabý otřes mohl někdo pocítit až v Lounech: „Normálně 2,7 u nás nikdo necítí, pocítíte 3,5 stupně, čtyři někde v příhraničních oblastech.“