Březen otevírá další jeskyně Moravského krasu. Zmrzlí turisté se mohou uvnitř ohřát, je tam nad nulou

Návštěvníkům při prohlídce Punkevních jeskyní zima není (zdroj: ČT24)

Do jeskyní Moravského krasu si turisté obvykle berou oblečení navíc. V současných mrazivých dnech se tam však mohou naopak ohřát. V podzemí se celoročně udržuje stabilní teplota kolem osmi stupňů nad nulou.

V údolích Moravského krasu sice panuje mráz, do celoročně otevřených Punkevních jeskyní ale i tak proudí turisté. Od začátku března otvírají brány také dvě další veřejně přístupné jeskyně: Balcarka a Kateřinská jeskyně.

„Jsme rádi, že jsme nejeli na hory, kde je teď minus dvacet. Říkali jsme, že je nám strašná zima, a když jsme kupovali lístky, tak nám slíbili, že se ohřejeme,“ řekli návštěvníci Punkevních jeskyní Monika a Michal Hiršovi.

Kromě skoro dvou stovek schodů čeká turisty v podzemních hlubinách příjemný teplotní rozdíl. „V jeskyních Moravského krasu je teplota konstantní. V létě i v zimě v průměru okolo sedmi osmi stupňů Celsia. Takže teď, když máme venku minus dvacet, tady je teplo,“ řekl Jakub Gabriš ze Správy jeskyní ČR.

Loďky plavou po Punkvě celoročně

Turisté nepřijdou ani o oblíbenou plavbu na lodích. Podzemní říčka se během několika hodin v jeskynních chodbách a síních dostatečně ohřívá. „Řeka Punkva nezamrzá, takže ten provoz může být celoroční,“ dodal Jakub Gabriš. Stejně jako v jeskyni Výpustek nebo v části labyrintu Sloupsko-šošůvských jeskyní.

Přístupnost jeskyní v Moravském krasu
Zdroj: ČT24