Ostravští studenti létají virtuálně. Odstartují tak kariéru pilota nebo dispečera

Výuka na leteckých simulátorech (zdroj: ČT24)

Studenti Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava mají možnost využívat hned pěti leteckých simulátorů. Škola je získala v rámci studentské grantové soutěže a slouží k ranému výcviku například budoucích pilotů nebo řídících letového provozu.

Simulátory naplno využívají zejména studenti Technologie provozu letecké techniky a Technologie údržby letecké techniky. Obory jsou nedílnou součástí strojní fakulty.

Za zmínku stojí například simulátor řízení letového provozu, na kterém se studenti Fakulty strojní seznamují s pravidly provozu ve vzdušném prostoru České republiky a s prací řídícího letového provozu.
Aleš Slíva
ředitel Institutu dopravy, VŠB-TUO

Stanoviště pilotů charakterizují čtyři obrazovky, ovládací místnost řídících letového provozu jich má polovinu. „V simulátoru lze nastavit mnoho různých scénářů a nácviků vycházejících z reálných krizových situací,“ upřesnil ředitel univerzitního Institutu dopravy Aleš Slíva.

Obměnit lze například počasí, typ letiště, nebo napodobit některou z krizových situací, třeba výpadek motoru. Ve středu v jednom z virtuálních kokpitů nacvičovali studenti mimo jiné pojezd po dráze letiště v Mošnově a následný vzlet.

Létají i podle přístrojů

Studenti získají podle zástupců fakulty díky simulátorům lepší představu o tom, co vše může obnášet jejich budoucí povolání profesionálního pilota či technika údržby letounů, dispečera letecké dopravy nebo pracovníka leteckého úřadu. Při výuce na technické univerzitě využívají i dalších simulátorů, například těch ke zdokonalení létání za denního světla, nebo podle přístrojů.

Uplatnění studentů v oboru je podle odborného asistenta Vojtěcha Grafa „téměř stoprocentní“.

V Ústavu letecké dopravy provozují také simulátor bezmotorového nebo bezpilotního létání. Studenti si tak po nácviku mohou vyzkoušet i reálný let se zapůjčenou profesionální kvadrokoptérou.