Desetiletá Karolína má zase „vítr ve vlasech“. Dostala elektrický handbike

Handbike na elektřinu (zdroj: ČT24)

První dětský elektrohandbike na světě získala od své pojišťovny prostřednictvím organizace Černí koně desetiletá Karolína Dejová z Kopřivnice, která trpí úbytkem svalové hmoty. Díky novému kolu s elektropohonem tak může jezdit venku s ostatními dětmi a přitom současně rehabilitovat.

Ještě před několika lety přitom v Česku handbiky pro děti nikdo nevyráběl. Karolínka dostala celosvětový unikát s tím, že současně jeho tvůrcům zprostředkovává i nové poznatky, které jsou důležité pro další vývoj elektrohandbiků. „Do budoucna bychom je také chtěli doplnit například elektronickou brzdou na dálkové ovládání, aby kolo mohl doprovod dítěte zastavit i na dálku,“ dodává Tomáš Pouch, který neziskovou organizaci Černí koně v roce 2008 založil.

„Činnost spolku je o to významnější, že kola nejen vyrábí, ale také pro děti shání sponzory. Handbiky totiž zatím běžně pojišťovny nehradí,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová.

Je to důležitá věc pro děti, které mají pohybové omezení jak nohou, tak i rukou a na běžném kole na ruční pohon nejsou schopné své tělo uvézt.
Tomáš Pouch
předseda sdružení Černí koně

Podle Karolíniny babičky Daniely Seidlové je nové elektrokolo s ručním pohonem nejenom zábavnou rehabilitací, ale také symbolem svobody a má úžasný vliv jak na fyzičku, tak i na psychiku, protože její vnučce zlepšuje sebevědomí.

Pro dívku kolo vyrobili v dílně ve středočeské obci Nové Jirny. Spolek Černí koně se výrobě handbiků věnuje už od roku 2008, v posledních asi dvou letech vyrábí také verze pro děti – a nově i zmíněnou elektroverzi.

„Kolega Miloš s tím strávil asi čtvrt roku. Byl to pokus – omyl. Jednalo se o to, najít správné úhly, aby bylo zatáčení a převod sil efektivní,“ říká předseda sdružení Tomáš Pouch.

Členové spolku loni předali 40 kol, dalších 15 až 20 dětí na svoje kolo ještě čeká.

  • Organizace Černí koně se angažuje v aktivitách, které pomáhají přispět k diskusi o integraci tělesně postižených dětí do společnosti. Pravidelně například pořádá závody na úrovni Českého poháru v horské cyklistice s kategorií handbike, organizuje besedy na základních školách a vzdělávací turné napříč celým Českem. Významnou každoroční událostí je i tradiční galavečer Černých koní věnovaný handicapovanému sportu, který je nejprestižnější akcí tohoto typu v České republice.
  • Předseda spolku Tomáš Pouch přišel v dětství o nohu. Kromě něj v organizaci pracuje i několik dalších podobně postižených. 
  • V roce 2009 se Černí koně rozhodli otevřít vlastní bezplatnou půjčovnu kol. Ta je nabízí uzpůsobená celé řadě různých postižení a je zcela bezplatná, a to dokonce i v případě, že během výpůjčky dojde k poškození kola. 
Tělesně postižení předvedli handbike (zdroj: ČT24)