Jamajské bobistky oblečou na olympiádě kombinézy od zlínské designérky

Jamajské bobistky nastoupí na OH v kombinézách od zlínské designérky (zdroj: ČT24)

Ze Zlína přes Jamajku až na zimní olympiádu do jihokorejského Pchjongčchangu. Takovou cestu urazí nápad zlínské designérky Zuzany Bahulové, která navrhla kombinézu jamajského ženského bobu. I když jeho posádka nebude mít medailové ambice, přece jen bude poutat pozornost. Podíl na tom má určitě i film Kokosy na sněhu.

Legendární „kokosy na sněhu“ se poprvé představily před třiceti lety na Hrách v Calgary. Po mužském týmu se na letošní olympiádu v Jižní Koreji kvalifikovaly bobistky, ve složení Jazmine Fenlator-Victorianová, Carrie Russellová a Audra Segreeová.

A v ledovém korytu se představí v kombinézách navržených zlínskou lektorkou Univerzity Tomáše Bati Zuzanou Bahulovou. Už na olympiádě v Londýně a Riu závodili v jejím designu veslaři. „Léta navrhuji pro veslování, kterému jsem se sama dříve věnovala. Dozvěděly se to bobistky a přes australský tým jsem se dostala k zakázce pro Jamajčanky,“ řekla mladá designérka.

Požadavkem bobistek bylo, aby se na dresech uplatnily barvy z jamajské vlajky a motiv národního symbolu kolibříka. Hlavní část kombinézy je tak černá, doprovázena zelenými a žlutými prvky. Ptačí motiv umístila na zadní stranu těla. „Dostala jsem relativně volné zadání, někdy to může být i složitější,“ uvedla Bahulová.

Vedle kombinéz navrhla i design šátku, bund a elastických kalhot. „Zuzanin návrh se Jamajčankám natolik líbil, že si jej prosadily u výrobce oblečení Puma, který jinak vyrábí s vlastními návrháři,“ poznamenal mluvčí univerzity Jan Malý.

Premiéra na zimní olympiádě

Bahulová absolvovala ještě při studiích zlínské Fakulty multimediálních komunikací stáž v Kalifornském institutu umění, kde mohla jako první Češka studovat charakterovou animaci. Zkušenosti sbírala i v zahraniční firmě vyrábějící oblečení pro veslaře.

Poté působila v pozici umělecké ředitelky ve Filmovém uzlu Zlín a nyní jako lektorka kresby a malby na zlínské univerzitě. V současné době se také podílí na vývoji interaktivní animace pro Mezinárodní veslařskou federaci.

Na zimních olympijských hrách bude její design u sportovců k vidění poprvé. Úvodní jízdy jamajského dvojbobu jsou na programu 20. února po polední místního času.