Ratolest pomáhá mladým, kteří dostali trest, aby neuvázli ve spirále kriminality

Nový projekt chce předejít recidivě kriminality mladistvých (zdroj: ČT24)

Předejít recidivě a zvýšit uplatnění na trhu práce chce nový projekt občanského sdružení Ratolest Brno s názvem Z kruhu ven. Určený je pro mladé, kteří překročili zákon nebo k tomu směřují. Snaží se je začlenit zpět do společnosti tak, aby znovu nespáchali trestný čin. Jen v Jihomoravském kraji totiž recidiva mladistvých dosahuje ke dvaceti procentům případů.

Preventivní program spolku Ratolest Brno je určený pro mladistvé a dospělé ve věku od 15 do 30 let, kteří se dostali do konfliktu se zákonem. Do projektu se už zapojilo dvanáct mladých delikventů, většina z nařízení soudů a probační služby. Kontaktovat pracovníky Ratolesti mohou ale třeba i rodiče.

Odborníci pomáhají řešit potíže v rodině, ve škole, ve vztazích s vrstevníky i jejich okolím. Působí na mladé preventivně v oblasti drog, sexu, šikany a kriminality, u níž se snaží zejména snížit riziko jejího opakování.

Recidiva mladistvých se totiž šplhá ke dvaceti procentům. Počty trestných činů, kterých se v Jihomoravském kraji dopustí, se ale snižují. Před pěti lety jich celkem spáchali přes čtyři sta, v roce 2016 to bylo necelých dvě stě padesát.

Počet trestných činů mladistvých v Jihomoravském kraji
Zdroj: ČT24

Z kruhu ven

Mezi ty, jimž se snaží v Ratolesti pomoci, je například Michal. V době, kdy mu nebylo ještě osmnáct let, pil alkohol nebo pokreslil památník v parku. Dostal se za to do křížku s policií. Navíc ho udal otec nezletilé dívky, se kterou měl Michal pohlavní styk. Od soudu tak odcházel s ročním podmíněným trestem a nařízením zapojit se do nového projektu Ratolesti Brno. „Má to svůj určitý smysl, ale jen pro toho, kdo opravdu chce,“ řekl Michal.

Jednou týdně teď podstupuje různé terapie, získává informace o možnostech vzdělání i práce a trénuje chování v konkrétních situacích. „Jedinečnost tohoto projektu spočívá v tom, že poskytuje dlouhodobou individuální spolupráci s klientem, a to v rozmezí pěti až patnácti měsíců,“ řekl vedoucí programu z brněnské Ratolesti Zdeněk Trávníček s tím, že hlavním cílem je zamezit opakování trestné činnosti.