Horečka sobotní noci rozpálí Městské divadlo Brno

Horečka sobotní noci v Městském divadle Brno (zdroj: ČT24)

Rytmy diska, barevné košile a zvonové kalhoty. Atmosféru amerického životního stylu sedmdesátých let přináší Městské divadlo Brno v nejočekávanější premiéře letošní sezony. Muzikál Horečka sobotní noci, s legendárními hity Bee Gees, vychází z ikonického filmu v hlavní roli s Johnem Travoltou.

Koncem sedmdesátých let minulého století John Travolta přichází s širokým límcem a nohavicemi do zvonu jako Tony Manero. Horečka sobotní noci herce vynesla na vrchol. V rytmu diska a nesmrtelných hitů od Bee Gees se teď vlní herci Hudební scény Městského divadla Brno. „Já jsem film viděl, dokonce několikrát, snažil jsem se tím filmem inspirovat,“ řekl jeden z představitelů Tonyho Manera Marco Salvatori.

Oproti tomu jedna z představitelek Stephanie, Ivana Vaňková, se ke sledování filmu nedostala. „Omezila jsem se jen na ukázky z internetu, sledovala jsem hlavně choreografii, ty bych si troufla říct, že máme trochu energičtější,“ vysvětlila Ivana Vaňková.

  • Hudební romantický film režiséra Johna Badhama z roku 1977 byl teprve druhým snímkem, v němž se v hlavní roli objevil John Travolta. Odstartoval jeho hvězdnou kariéru.
  • Jevištní adaptace filmového hitu měla světovou premiéru 5. května roku 1998 v londýnském Palladium Theater a hrála se zde přes dva roky.
  • Následovalo broadwayské uvedení s více než pěti stovkami repríz a poté se rozpoutala celosvětová „horečka Horečky“. Od roku 2000 byl muzikál hrán v Argentině, Holandsku, Mexiku, Koreji, Španělsku, v roce 2004 proběhl i londýnský revival.
  • Česká premiéra se konala v roce 2014 v pražském Divadle Kalich.
  • Zdroj: MdB

Novou verzi muzikálu, kterou napsal v roce 2013 Ryan McBryde, přeložil do češtiny ředitel divadla Stanislav Moša. Musel se poprat s poměrně květnatou mluvou amerických teenagerů. Texty písní zůstávají v angličtině.

Dominantou je Brooklynský most a svítící podlaha

Scéně dominuje Brooklynský most. Ne náhodou, je metaforou chuti najít lepší způsob života, dostat se z tehdy nuzného Brooklynu na třpytící se Manhattan. To je společná snaha obou hlavních hrdinů. „Dominantou tohoto představení je kromě mostu i podlaha, která svítí, dělá spoustu efektů, byla nesmírně technicky náročná, pomáhá nádherným způsobem dotvářet atmosféru celého představení,“ popsal režisér a ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša. 

Muzikál klade značné nároky na pěvecké schopnosti herců, kteří musí divákům předvést i brilantní taneční výkony. V hlavních rolích se objeví mladí herci, kteří jsou v Městském divadle čerstvě v angažmá, v ženské roli Stephanie se alternují Svetlana Janotová a Ivana Vaňková, které už mají podobnou zkušenost z muzikálu Flashdance.

Stanislav Moša věří, že i čtyřicet let od uvedení filmu s Travoltou si Horečka sobotní noci najde svoje diváky. Důležitou roli podle něj hraje obliba diska v Česku a originální texty písní, ovšem v nových aranžích.