Soud v Ostravě projednává masivní daňové úniky. Jedná se o téměř 400 milionů korun

Krajský soud v Ostravě projednává od úterka daňové úniky za téměř 400 milionů korun. Firma z Ostravy krátila údajně DPH. Podle obžaloby prováděla fiktivní obchody se společnostmi v Maďarsku a ve Spojených arabských emirátech.

Zboží nakupovala společnost u firem, do jejichž vedení prý dosadila své takzvané bílé koně. Jednatel a jeden z obžalovaných Jiří Šebestík obžalobu odmítá. Podle něj byly obchody legální a kauza je výsledkem šikany ze strany finanční správy.

Obžaloba se týká šesti lidí. Šebestík a druhý jednatel společnosti Petr Banasinský podle státního zástupce vše řídili. Pomáhal jim prý jejich zaměstnanec Lubomír Jašek. Další tři obžalovaní Leoš Semerád, Petr Jíra a Nikola Vlčků fungovali jako nastrčení zástupci v dodavatelských firmách.

K soudu dorazili jen tři z obžalovaných – Šebestík, Jašek a Semerád, který je ve vězení za jiné delikty. Banasinský se omluvil a zbývající dva obžalovaní jsou podle soudu na útěku. Po Vlčků policie pátrá od prosince loňského roku, po Jírovi od roku 2011.

Obžalovaní se dopustili podle obžaloby trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. V případě prokázání viny jim hrozí tresty v rozpětí od pěti do deseti let.
Lucie Olšarová
mluvčí krajského soudu v Ostravě

Společnost I. P. - 95, kterou řídili Šebestík a Banasinský, podle obžalovaného Šebestíka obchodovala například s opasky, kosmetikou, hračkami a zipy. Zboží nakupovali u dvou firem v Praze a pak se ziskem okolo deseti procent prodávali dál do Spojených arabských emirátů či Maďarska. Podle obžaloby ale všechny obchody byly fiktivní.

Faktury za dodavatele vystavovali obžalovaní, kteří fungovali údajně jako nastrčení manažeři. Ostravská firma faktury nikdy neplatila. Posílala jen zlomek peněz, což sloužilo jako odměna pro nastrčené manažery – bílé koně.

Cílem transakcí bylo požadovat po státu nadměrné vratky DPH. V letech 2009 až 2011 takto podle obžaloby způsobili státu škodu 368 milionů korun. Šebestík u soudu odmítl vypovídat. Předseda senátu proto přečetl jeho dřívější výpověď. V ní uvedl, že obchody se uskutečnily, transakce byly reálné a jeho firma se do problémů dostala vinou šikany ze strany finančního úřadu.

Dokazování v tomto případě bude dlouhé. Hlavní líčení podle předsedy senátu potrvá několik měsíců.