Úklid a výzdoba před svátky vrcholí. Napilno mají i v kostelech

Kostely se během Vánoc mění. Z fialové do zlata (zdroj: ČT24)

Před svátečním víkendem je rušno u obchodních domů, na silnicích, ale i v kostelích. Vše je totiž potřeba umýt a nazdobit ještě před poslední adventní nedělí, která je letos zároveň i Štědrým dnem. Symbolické součásti Vánoc chystají i ve svatostáncích v Brně-Tuřanech nebo Drnovicích.

„O Vánocích musí být v kostele betlém, ve kterém je nejdůležitější Ježíšek. Toho tam dáme až právě na Štědrý večer, kdy oslavujeme jeho narození,“ přiblížil farář z brněnských Tuřan Luboš Pavlů.

Symbolický význam má i vánoční stromek, kterým v kostelech nešetří. „Mají spojitost jak se stromem v ráji, který byl příčinou prvního hříchu Adama a Evy, tak zároveň i se dřevem kříže,“ vysvětlil Pavlů.

Nutné je svatostánek i pořádně vyleštit, uklidit a také připravit výzdobu. Během adventu totiž musí být kostel strohý a do fialova – na Štědrý den by ho ale měly rozzářit bílá a zlatá barva a stovky květin.

Pohyblivý betlém putoval Drnovicemi ke kostelu

V Drnovicích na Vyškovsku chystají i okolí kostela, budou tam mít totiž dva betlémy. Venkovní, slaměný, putuje od první adventní neděle od Obecního úřadu ke kostelu. Ten druhý, historický, se už nachází uvnitř.

Vedle něj nechybí opět ani ozdobené stromky a květiny. „Myslím si, že jsou také symbolikou života,“ řekl drnovický farář Mikuláš Wawrowski a dodal, že letos kvůli souběhu čtvrté adventní neděle se Štědrým dnem museli porušit tradiční systém příprav a výzdobu udělali už předem. Faráře také čeká více mší – dopoledne adventní, odpoledne vánoční a pak půlnoční.