Brno schválilo rezidentní parkování. V centru města jej začne testovat v létě

Události v regionech (Brno): V centru města bude nově systém rezidentního parkování (zdroj: ČT24)

Brno schválilo rezidentní parkování. Zavede ho jen pro místa, kde jsou problémy s parkováním. Přesné lokality si stanoví městské části, budou moct nastavit i vlastní ceníky. Poslední slovo ale bude mít vždy magistrát. Pilotní lokalitou bude od léta historické centrum plus ulice Lidická, Gorkého a Antonínská.

Zóny rezidentního parkování budou na desítkách problematických míst, na zbytku bude stání stále zdarma. Zatím není jasné, kolik ročně lidi s místem bydliště v dané lokalitě za parkování zaplatí, podle primátorova náměstka zodpovědného za dopravu Matěje Hollana (Žít Brno) to bude ale nízký poplatek. Zbytek řidičů bude muset platit podstatně vyšší, hodinovou sazbu.

Magistrátní koalice systém rezidentního parkování slibovala už od svého zvolení. Ve hře byly dvě varianty. Radní schválili tu původní s návrhem, že mohou rezidenti zaparkovat jen ve své městské části a v jiných už musí platit poplatek. Hollanovu mírnější variantu rozdělení na dvě zóny – historické centrum jen pro rezidenty a zásobování a zbytek města po zaplacení ročního poplatku bez omezení  – radní nepodpořili. 

  • Zájemci se na magistrátu zaregistrují do systému a zaplatí poplatek (jeho výše není ještě stanovena).
  • Krátkodobé návštěvy nebo např. řemeslníci budou moci zaplatit přes mobilní aplikaci nebo chytré automaty.
  • Systém by měl fungovat z velké části automaticky, řidiče zkontroluje podle dat z parkovacích automatů, kamer a poznávacích značek.

Město se rozdělí na desítky zón oproti dvěma

Mimo historické centrum si lokality vyberou samostatně městské části, v nichž má rezidentní parkování začít fungovat do roku 2021. Opozice i odpůrci z řad veřejnosti systém kritizují jako nepřehledný. „Obyvatelé jedné části Brna budou v jiné části v podstatě cizinci. Vadí nám, že to bude složité, nepřehledné, v každé části jinak,“ uvedl Jan Mandát, předseda spolku Brno autem, který už dříve sesbíral asi tři tisíce petičních podpisů proti navrženému systému.

Odpůrci rezidentního parkování také namítají překotnost zavedení změn v situaci, kdy je Brno prakticky bez záchytných parkovišť. Stačit zřejmě nebude ani kapacita stávajících parkovacích domů.

Rezidentní parkování se od léta zavede nejprve v centru Brna
Zdroj: ČT24

Prvním krokem bylo zdražení parkování v centru

O dalších změnách týkajících se parkování už přitom vedení města rozhodlo, když zvýšilo jeho cenu v historickém centru na dvojnásobek a zavedlo placení i v noci. Opatření, které má za cíl uvolnit místa na ulicích právě pro auta rezidentů, nabyde platnosti od nového roku. 

Parkovací automaty přenastaví město v první polovině ledna. Problémem ale je, že neumožňují platbu kartou nebo pomocí SMS. Každý řidič tak na parkování musí mít drobné mince v hodnotě desítek až stovek korun. Automaty nechá město vyměnit až v době zavedení rezidentního parkování.

  • Po-Pá 7 až 22 hodin -  60 Kč za hodinu
  • So 9 až 13 hodin - 60 Kč za hodinu
  • Ostatní časy - 30 Kč za hodinu
  • V neděli a ve státem uznané státní svátky není parkování ve vymezených lokalitách zpoplatněno.
  • Zdroj: Magistrát města Brna

Radnice chce zvýšením cen zaplnit parkovací domy. Jejich kapacita by ale nemusela stačit, jak si vyzkoušel i štáb České televize. Z celkových sedmi set devadesáti osmi míst v ulicích, kde se zvýší cena parkovného, by se v pátek odpoledne do parkovacích domů vešlo jen třicet šest procent aut z ulic.

Cílem opatření podle radnice není vydělat víc peněz. Ze všech automatů v dotčených ulicích teď inkasuje přes dvacet pět milionů korun ročně - o kolik se suma zvýší zatím záleží i na množství aut, které budou v ulicích i přes vyšší cenu parkovat.