Soud potvrdil podmínku muži, který na D1 v odstavném pruhu usmrtil jiného řidiče

Krajský soud v Brně zamítl odvolání Jiřího Šiky, který v dubnu 2013 najel na D1 v plné rychlosti do odstavného pruhu a usmrtil v něm řidiče nákladního auta. Dostal za to roční trest s podmíněným odkladem na dva roky a tříletý zákaz řízení. U soudu argumentoval tím, že musel reagovat na před ním manévrující kamion a odstavené vozidlo včas neviděl.

Nehoda se stala v dubnu 2013. Obžalovaný Jiří Šika jel v levém jízdním pruhu, poté kvůli manévru nákladního vozu jedoucího před ním najel do odstavného pruhu. Narazil tam do řidiče stojícího nákladního vozu, který na následky zranění zemřel.

Letos v únoru muže Okresní soud v Jihlavě potrestal pro usmrcení z nedbalosti ročním vězením podmíněně odloženým na dva roky. Uložil mu i tříletý zákaz řízení. „Je mi strašně líto, k čemu došlo, je to nevratná situace. Byl jsem v nesprávný čas na nesprávném místě. Dostal jsem se do té situace ne svojí vinou, udělal jsem vše, abych tomu zabránil,“ uvedl Jiří Šika s tím, že se omluvil i pozůstalým. 

Dopravní nehoda se stala na D1 nedaleko obce Pávov
Zdroj: ČT24

Řidič mohl v situaci reagovat jinak

Odvolací soud bral v potaz dva znalecké posudky vypracované na dopravní situaci. Podle toho vypracovaného na žádost obhajoby rozhodl manévr nákladního vozu, na který Šika jedoucí za ním zareagoval.

Druhý znalec v posudku naopak vypočetl, že se Šika mohl v situaci zachovat jinak. A k němu se soud také přiklonil s odůvodněním, že se obžalovaný při jízdě nechoval ohleduplně a nejel rychlostí přiměřenou situaci.

Rozsudek jihlavského soudu se zamítnutím odvolání stal pravomocným, obhajoba podle advokáta Lukáše Blahuše po doručení písemného odůvodnění ale zváží možnost podání dovolání k Nejvyššímu soudu.