Modernizace úseku D1 u Velkého Meziříčí skončí až v únoru. Zdržení zkomplikuje i zimní údržbu

Události: Zimní komplikace na D1 (zdroj: ČT24)

Omezení na D1 v úseku u Velkého Meziříčí mezi kilometry 146 a 153 může trvat kvůli zpoždění stavby až do února. Firmě Colas za to hrozí penále ve výši až šedesát milionů korun. Nedodržení termínu modernizace dálnice navíc zkomplikuje zimní silniční údržbu. V případě vydatného sněžení hrozí i úplné uzavření úseku.

Od konce listopadu měla celá dálnice D1 jezdit zcela volně bez omezení. Úsek 20 mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou ale stavební firma Colas nedokončila ve stanoveném termínu. Podle smlouvy s Ředitelstvím silnic a dálnic měly práce končit 18. listopadu. Stále ale chybí dodělat čtyři dálniční mosty, jeden nadjezd a několik úprav přímo na trase.

V úseku je doprava stále svedena do jednoho jízdního pásu, ve kterém se jezdí ve zúžených pruzích sníženou rychlostí. Za každý den prodloužených prací zaplatí stavební firma penále ve výši zhruba osm set tisíc korun. Do začátku února, na který stavitelé avizovali dokončení úseku, se částka v součtu vyšplhá až na 60 milionů korun.

Zpoždění znamená i problémy se silniční údržbou

Silničáři se připravují na krizovou situaci, kdy na nedokončený úsek dálnice na Vysočině napadne sníh. „Dokud bude na úseku pokračovat stavba, není tam možné standardním způsobem provádět zimní údržbu. Jezdí se totiž jen po jedné polovině dálnice a technika výrazně omezí provoz,“ uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl a upozornil, že při vydatném sněžení může hrozit i uzavření úseku na čtyři až osm hodin.

Do svého střediska u Domašova proto připravili silničáři sněžné frézy, sypače i zásoby soli tak, aby byli připraveni a případnému dopravnímu kolapsu zabránili. Aktuální informace zaměřené na tento úsek mohou řidiči zjistit na bezplatné infolince ŘSD.

Opravy dálnice mezi Velkým Meziříčím – východ a Lhotkou začaly letos na jaře. Zakázku v hodnotě 698 milionů korun bez daně získaly firmy Colas CZ a Inženierske stavby Košice. Colas se už dříve osvědčil na kompletní rekonstrukci Žďákovského mostu.

Současný stav na úseku 20 dálnice D1 je ale podle ŘSD naprosto nepřijatelný. Ministerstvo dopravy zvažuje opatření, aby se firmy nedodržující termíny nemohly účastnit dalších tendrů.