Jízda taxíkem za 15 korun. Karvinští senioři se levně dopraví k lékaři nebo na úřady

Senior taxi v Karviné (zdroj: ČT24)

Speciální taxi, které je určeno pro seniory starší 70 let, bude v Karviné jezdit i v příštím roce. Požádat o kartu, která opravňuje k jízdě, může až 8000 tamních seniorů. Letos nabídky využila čtvrtina z nich.

Jedna jízda vyjde na patnáct korun. „Senioři mohou díky této taxislužbě jezdit za lékařem nebo na úřad,“ zjistila redaktorka České televize Martina Koziolová.

Například Anna Pověsníková využívá této služby asi jednou měsíčně. „Podle toho, co právě potřebuji,“ uvedla.

Nabídky levné dopravy mohou senioři využít maximálně šestkrát do měsíce. „Služba je poskytována prioritně pro občany města Karviné,“ doplnila vedoucí karvinského sociálního odboru Martina Smužová. Senior taxi podle ní najezdí měsíčně na 4000 kilometrů a vykoná na 1800 jízd. Karviná má na něj v rozpočtu vyčleněn milion korun.

Speciální taxi začalo v Karviné jezdit v roce 2002. Cena byla i tehdy stejná jako dnes.

Levné taxi zavedla i další města

Senior taxi jezdí také v centrálním ostravském obvodu. Auta mohou senioři využívat třikrát za měsíc, poznamenala mluvčí části Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková. Jízda stojí dvacet korun, mimo obvod dvojnásobek.

Podobnou službu mohou využívat také jeseničtí senioři starší 75 let. Od února je senior taxi zaveze k lékaři, na poštu či na úřady. Stojí je 20 korun bez ohledu na vzdálenost, omezena je pouze územím města Jeseníku. Po několika neúspěšných kolech výběrového řízení službu nakonec provozují Technické služby Jeseník.

Od dubna má senior taxi také Přerov. Díky dotaci mohou jezdit po Přerově lidé nad 65 let, kteří mají trvalé bydliště ve městě nebo v jeho místní části. Za jednu jízdu, kterou si budou muset předem naplánovat a zamluvit, zaplatí 20 korun. Senior taxi funguje od pondělí do pátku od sedmi ráno do tří hodin odpoledne.

Dotovaných jízd využívají důchodci také v Prostějově, kde dvě vozidla senior taxi měsíčně svezou stovky lidí. Projekt tam zkušebně fungoval od závěru předloňského roku, vzhledem k zájmu se v něm rozhodla radnice pokračovat. Loni prostějovský magistrát za provoz taxislužby pro seniory zaplatil zhruba půl milionu korun.