O levná senior taxi je zájem. Některé regiony službu ale podpořit nechtějí

Senioři chtějí levné taxi (zdroj: ČT24)

Dostat se k lékaři nebo na úřad – pro seniory nebo handicapované to může být velký problém. I proto si mnozí z nich oblíbili takzvané senior taxi, které je levně odveze třeba na poštu a zpět. Služba už funguje v několika obvodech Ostravy a také v dalších městech a obcích. A po jejím zavedení volají i senioři z míst, kde dosud podobný taxík nejezdí, třeba z Ostravy-Lhotky.

Pěšky a s holí by cestu k zubaři paní Daniela z Ostravy-Přívozu zvládala těžce. Proto vítá, že se za dvacet korun může svézt taxíkem pro seniory. „Je to výborné, více těch taxíků,“ říká. Jeho prostřednictvím se za zlevněné jízdné mohou přepravit například k lékaři, do domovů pro seniory, na úřady či hřbitov. Obdobná služba už funguje i v dalších městech regionu a těší se značné oblibě.

Senior vůz je určen lidem starším 70 let a tělesně postiženým a jejich doprovodu. Jízdné, které při cestě tam i zpět na území obvodu včetně maximálně patnáctiminutové čekací doby, činí 20 korun a mimo obvod 40 korun. Při jízdě a čekání delším než 15 minut se cena zdvojnásobuje.

V Ostravě-Lhotce ale žádnou takovou službu lidé využívat nemohou. Stěžuje si na to například zdejší obyvatelka osmasedmdesátiletá Šarlota Mokryšová, která po operacích obou nohou špatně chodí.

„Teď jsem odkázána na městskou dopravu, dříve jsem jezdila – a doufám, že ještě budu jezdit autem,“ uvádí s tím, že autobusová zastávka se nachází asi 500 metrů od domu, kde Šarlota žije – a dojít sem, to je pro seniorku vzhledem k jejímu zdravotnímu handicapu problém.

Když potřebuje třeba k lékaři, občas poprosí o svezení šedesátiletého pana Rosťu, který taky žije ve Lhotce. Handicapovaný muž pomáhá s odvozem i několika dalším místním.

Senior taxi by si podle paní Šarloty ve Lhotce určitě zájemce našlo. Jen v domech v její ulici bydlí hned několik osmdesátníků i starších lidí. Službu by uvítala i jednadevadesátiletá paní Marta. „Vždycky musím někoho poprosit nebo sehnat, aby mě zavez, chodím na oční, chodím na cukr, manžel je po mrtvici potřebuje léky,“ uvedla Marta Hájková.

Jenže podle starosty je Šarlota Mokryšová jedinou z místních, kdo senior taxi chce. Všichni ostatní senioři podle něj mají možnost buď sami jezdit, nebo se nechat vozit auty.

„Ohledně této paní vím, že tady pořád volá ohledně senior taxi, ale jiné požadavky ze strany občanů městského obvodu nezazněly,“ sdělil starosta Ostravy-Lhotky Josef Šrámek (ODS). V nejbližší době tak podle něj obvod senior taxi zavést neplánuje.

Taxi za dvacetikorunu je oblíbené

V regionu nabízí službu senior taxi karvinská radnice, která letos 5. září spustila pilotní projekt pro seniory starší 75 let propuštěné z nemocničního léčení.

Podobnou službu mohou využívat také jeseničtí senioři starší 75 let. Od února je senior taxi zaveze k lékaři, na poštu či na úřady. Cesta je stojí 20 korun bez ohledu na vzdálenost, omezena je pouze územím města Jeseníku. Po několika neúspěšných kolech výběrového řízení službu nakonec provozují Technické služby Jeseník.

Od dubna má senior taxi také Přerov. Díky dotaci mohou jezdit po Přerově lidé nad 65 let, kteří mají trvalé bydliště ve městě nebo v jeho místní části. Za jednu jízdu, kterou si budou muset předem naplánovat a zamluvit, zaplatí 20 korun. Senior taxi funguje od pondělí do pátku od 07:00 do 15:00.

Podobných dotovaných jízd využívají důchodci například v Prostějově, kde dvě vozidla senior taxi měsíčně svezou stovky lidí. Projekt tam zkušebně fungoval od závěru předloňského roku, vzhledem k zájmu se rozhodla radnice v něm pokračovat. Loni prostějovský magistrát za provoz taxislužby pro seniory zaplatil zhruba půl milionu korun.