Vítkovice Revmont dostaly delší lhůtu pro reorganizaci. Chtějí stihnout vypořádat pohledávky

Už podruhé prodloužil ostravský krajský soud společnosti Vítkovice Revmont lhůtu na předložení reorganizačního plánu. Firma ze strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group svou žádost o prodloužení lhůty zdůvodnila mimo jiné složitostí jednání o způsobu vypořádání pohledávek. Soud jí dal za pravdu.

Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Firma, která funguje jako obchodní a projektová společnost a má jen pět zaměstnanců, je v úpadku od března.

V červnu jí věřitelé povolili reorganizaci, reorganizační plán měla firma původně předložit do 11. října. Na její žádost jí soud lhůtu prodloužil nejprve do 25. listopadu a nyní do 27. prosince. Maximální možná délka prodloužení lhůty je 120 dnů, Vítkovice Revmont ji nyní mají prodlouženou dohromady o 75 dnů.

„Reorganizační plán dlužníka je již zpracován, připraven a v současnosti dochází k vyjednávání o něm se zástupcem věřitelů,“ uvedla firma. Reorganizační plán je podle ní založen na poskytnutí prostředků třetí stranou.

Insolvenční návrh na sebe podala sama společnost Vítkovice Revmont. Zdůvodnila to rozhodnutím Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj, podle nějž má uhradit za své dodavatele zhruba 37,9 milionu korun jako doplatek na dani z přidané hodnoty.

Přes 30 věřitelů pak u soudu přihlásilo pohledávky dohromady téměř za 250 milionů korun, insolvenční správce David Vandrovec ale uznal pohledávky jen zhruba za 90 milionů korun. Největšími uznanými věřiteli jsou další firmy z vítkovické skupiny, největšími neuznanými věřiteli Komerční banka a Raiffeisenbank.

Ve skupině Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka je přes 20 firem, které mají dohromady asi 3 tisíce zaměstnanců. 

Loni se dostaly do finančních potíží čtyři firmy ze skupiny: Vítkovice Power Engineering letos skončily v konkurzu, Vítkovice Gearworks a Vítkovice Revmont mají povolenou reorganizaci a reorganizace Vítkovic Envi už úspěšně skončila.