Muž z Třinecka vyráběl nelegální tlumiče. Policie kromě něj obviní i všechny jeho zákazníky

Policisté obvinili devětatřicetiletého muže z Třinecka, který od loňského září přibližně do poloviny letošního roku vyráběl nelegální tlumiče výstřelů. Prodal je nejméně pětasedmdesáti lidem v Česku a dvaceti na Slovensku. Všichni budou postupně obviněni z nedovoleného ozbrojování.

Podle policie si obviněný, kterému za nedovolené ozbrojování a neoprávněné podnikání hrozí až pětiletý trest, na okraji Třince pronajal kancelář, kde zřídil dílnu. Zaměstnal dokonce soustružníka, který pro něho vyráběl polotovary. Ten ale podle kriminalisty Zbyhněva Nowoka netušil, co se z jednotlivých součástek nakonec montuje.

„Vyráběl tlumiče pro malorážkové zbraně,“ uvedl policista s tím, že tyto zbraně jsou schopny z menších vzdáleností způsobit smrtelná zranění a mohly by být použity při trestné činnosti. I tyto možnosti budou policisté prověřovat.

Většina ze zákazníků nelegální dílny vlastní zbrojní průkaz, o který ale pravděpodobně přijdou pro ztrátu spolehlivosti, sdělil Nowok. „Policisté mají seznam sedmdesáti myslivců a sportovních střelců, kterým obviněný tlumiče na malorážku poslal. Musejí počítat i s tím, že jim policisté zabaví i zbraň včetně tlumiče,“ doplnil redaktor České televize Jiří Loučka.

Obviněný výrobce pracoval i na střílejícím peru

Kromě tlumičů obviněný vyvíjel i střílející pero. Vzniklo několik prototypů. Několik kusů dokonce prodal. Zboží nabízel prostřednictvím internetu. Zákazníky měl po celé České republice a na Slovensku, často šlo o myslivce nebo sportovní střelce.

Jeden tlumič prodával za tři tisíce korun. Zákazníci si je objednávali přes internet, tlumiče jim posílal kurýrní službou. Vyrobil i nejméně šest střílejících propisek. Na výslechu na policii se obhajoval i tím, že má rád zbraně.
Jiří Loučka
redaktor České televize

„Většina z nich vlastní zbrojní průkaz, takže si musela být vědoma, že se nákupem zakázaného doplňku dopouštějí nedovoleného ozbrojování,“ řekl policista. Celkem muž prodal asi sto tlumičů a šest per a podle policie si vydělal okolo 300 000 korun.

Obviněný byl sám v minulosti držitelem zbrojního průkazu, který mu byl v souvislosti s jinou trestnou činností odebrán. Policistům se podařilo u odběratelů zajistit okolo sedmdesáti tlumičů. Při domovních prohlídkách našli ale dalších pětapadesát kusů nelegálně držených zbraní.