Místo vybydleného domu nové parkoviště. I to je cílem nejen Karviné

Využít státních peněz k bourání zchátralých staveb se v Moravskoslezském kraji rozhodla mimo jiné Karviná. V ulici Makarenkova ve čtvrti Nové Město tak jeden ze starých domů z 50. let minulého století uvolní místo pro parkoviště.

„Pokud bychom se dům rozhodli opravovat, byly by náklady tak vysoké, že jsme si řekli, že nejlevnější varianta je nemovitost zbourat,“ sdělil náměstek primátora Karviné Miroslav Hajdušík (KSČM).

Po demolici stavby vznikne na jejím místě parkoviště pro přilehlé gymnázium. V minulosti se za státní peníze bouralo také v ulici Mírová. Jeden ze zdejších omšelých domů šel k zemi v říjnu. Podle zjištění redaktorky České televize Markéty Radové už podobně postupovaly radnice v Bruntále, Odrách nebo v Havířově.

Na demoliční práce jde 100 milionů

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) rozděluje z národních dotací na demolice chátrajících budov v sociálně vyloučených lokalitách 100 mlionů korun. O peníze je možné žádat až do 25. ledna 2018. Žadatel může dostat maximálně deset milionů korun, sdělila mluvčí MMR Veronika Vároši.

Původně byl tento program naplánovaný jen na tři roky. Avšak problém s objekty v nevyhovujícím technickém stavu, které je třeba odstranit a uvolnit tak prostor dalšímu rozvoji, je stále aktuální. Proto připravujeme jeho prodloužení o další tři roky. Řada měst a obcí na demolice rozpadlých a nevyužitých budov nemá ve svém rozpočtu peníze.
Karla Šlechtová
ministryně pro místní rozvoj

Během dvou let již MMR podpořilo 58 projektů zhruba za 160 milionů korun. „Chceme, aby na zkultivovaném území vznikly návazné projekty ve prospěch místních obyvatel,“ doplnila ministryně pro místní rozvoj Šlechtová.

O dotaci v tomto programu mohou žádat obce, které mají ve svém katastru sociálně vyloučenou lokalitu. Po demolici objektu musí obec pozemek revitalizovat, například zatravnit. Může na něm postavit i jinou budovu, ta ale musí sloužit k jinému účelu než sociálnímu bydlení. Mohou to být třeba školy, školky, sportovní zařízení nebo komunitní centrum.

Minimální výše dotace na jeden projekt je 300 tisíc korun. Obec může podat i více žádostí, jejich součet však nesmí přesáhnout deset milionů korun. MMR poskytne dotaci maximálně do 80 procent celkových nákladů. Čerpání může být rozloženo do dvou let.