Studenti pomohli vyrobit stratosferickou sondu. Vznesla se do výšky 32 kilometrů

Vypuštění stratosférické sondy (zdroj: ČT24)

V pátek se ze školního fotbalového hřiště Gymnázia Olomouc-Hejčín vydala do výšky 30 kilometrů nad zemský povrch meteorologická sonda. Vlastnoručně ji vyrobili členové Hanáckého radioklubu a studenti olomouckých středních škol, kteří tak dobyli stratosféru.

Během letu sonda o hmotnosti 300 gramů měřila teplotu, tlak, vlhkost vzduchu a pořizovala fotografie. Zařízení data odvysílalo zpět na zem. Studenti je pak díky počítačovému programu zpracují.

Podle redaktora České televize Martina Laštůvky však vlivem okolních podmínek balon sondy kolem poledne praskl. Jeho výška dosáhla 32 kilometrů, zařízení se pak snášelo směrem na Slovensko. Nakonec přistálo na padáku nedaleko Senice.

Telemetrie sondy
Zdroj: ČT24

Sonda si v stratosféře musela poradit například s velmi nízkými teplotami, které zde panují. Teplota zde může totiž padat i k minus 60 stupňům Celsia – během měření se ukázalo, že byla vyšší, dosahovala minus 40 °C. I tak ale zařízení pro provoz měřicích aparátů potřebovalo speciální baterie, které mu dodávaly energii ve velkých mrazech.

Součástí sondy byla také paměťová karta, která fungovala jako záloha pro četné snímky pořizované jejím fotoaparátem. Pohyb sondy mohli lidé sledovat na speciálních webových stránkách pod heslem „STRATO_OL“.