Noví vojáci přísahají na jihu Moravy. Poprvé mimo Prahu a bez prezidenta

UDÁLOSTI: Bezmála tisíc vojákyň a vojáků slíbilo v Brně a Vyškově věrnost České republice (zdroj: ČT24)

Slavnostní přísaha vojenských rekrutů se pro letošní rok přesunula na jižní Moravu. Bývalo přitom zvykem, že vojáci přísahali na pražském Hradčanském náměstí. Této součásti oslav výročí vzniku samostatného Československa oproti zvyklosti navíc nepřihlíží ani prezident Miloš Zeman.

Akce se na Moravu podle ministerstva obrany přesunula na žádost regionů, aby se slavnostní přísaha uskutečnila v místech, kde se nováčci na svoji další službu v armádě připravují.

Zeman se jako hlava státu zúčastnil všech čtyř předchozích přísah, před ním se jich pravidelně účastnil i jeho předchůdce Václav Klaus. V roce 2018 by se přísaha měla 28. října uskutečnit opět v Praze.

Věrnost republice na brněnském náměstí Svobody odpřisáhlo 348 studentů Univerzity obrany v Brně, kteří po ukončení dvouměsíčního základního výcviku u Velitelství výcviku – Vojenské akademie ve Vyškově nastoupili ke studiu. Spolu s nimi přísahalo i sedm nových studentů vojenského oboru Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Vojáci přísahají na jižní Moravě (zdroj: ČT24)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v Brně v pátek řekl, že česká armáda doma i za hranicemi obhajuje svůj kredit důvěryhodného a spolehlivého partnera. „Nesmíme podceňovat otázku naší obranyschopnosti, a to ani za těch ideálních okolností, že obrana je v alianci společnou záležitostí, která se opírá o spravedlivé rozdělení nákladů, závazků a povinností,“ uvedl ministr.

Doplnil, že existuje mnoho zásadních úkolů, při jejichž plnění je česká armáda nezastupitelná. Připomněl, že řady armády rozšířilo vloni přes 2000 nováčků a letos se tento počet zopakuje.

Přísahu ve Vyškově doprovází přehlídka techniky
Zdroj: Igor Zehl/ČTK