Jezdí sem, slibují a nic neplní. Volby ve Vrběticích poznamenává skepse z politiků

Události: Ve Vrběticích roste skepse k politické reprezentaci (zdroj: ČT24)

Ani tři roky po výbuchu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku nemohou místní vstupovat do přilehlých lesů. Krátce po tragické události přijížděli do této malé obce politici napříč celým spektrem a slibovali nápravu. Z trvalých omezení i přístupu politiků jsou ale obyvatelé Vrbětic zklamaní a tvrdí, že se to může promítnout i do výsledků právě probíhajících sněmovních voleb.

Obec Vrbětice se pyšní 200 let starou šindelovou zvonicí, nebo dobrovolnými hasiči, kteří slaví jeden úspěch za druhým. Známou se ale stala až kvůli výbuchům muničních skladů v roce 2014. „Slavní jsme byli po celé republice, ale myslím, že nikdo o takovou popularitu nestál,“ říká jeden z obyvatel obce Vrbětice Dalibor Olšák.

Právě pan Olšák je jedním z poškozených majitelů pozemku. Dodnes na vlastní les kouká přes plot, přitom za něj stále splácí úvěr. Po třech letech, symbolicky v den sněmovních voleb, mu došel dopis s návrhem na odkup části tohoto pozemku. „Nabízí variantu, že by nám zaplatili 60 procent té odhadní ceny,“ říká.

„Samozřejmě nás to zklamalo. My jsme měli představu, že se k tomu postaví daleko jinak, velkoryseji, a že ten stát přijme zodpovědnost za svůj majetek, který tam má a nedokázal ho uřídit,“ říká pan Olšák. Podle něj může mít ztráta iluzí obyvatel Vrbětic o politické reprezentaci vliv i na sněmovní volby.

Obec Vlachovice Vrbětice
Zdroj: ČT24

„Já nevím, jestli jsme naštvaní. Bylo to tehdy lajdáctví a doufám, že to dají do kupy,“ říká další obyvatel Vrbětic Jaroslav Kadič, který má dodnes na událost živé vzpomínky. „Myslela jsem, že na nás letí letadlo. To byla rána, vítr, lítaly okna, dveře,“ dodává Zlata Kadičová.

Místní mají i tři roky po výbuchu muničních skladů vstup do lesa přísně zakázaný. Termínů jeho zpřístupnění bylo už několik. Podle posledního slibu skončí likvidační práce až koncem roku 2018.