Daniela Zemanová zůstává v čele Soudcovské unie

Soudkyně Nejvyššího správního soudu Daniela Zemanová obhájila funkci v čele Soudcovské unie. Jejím vyzyvatelem byl místopředseda Nejvyššího soudu Roman Fiala. Oba ve svých projevech před volbou varovali před politickými zásahy do justice a upozorňovali na dění v Polsku.

Unie je dobrovolným stavovským sdružením, které zastupuje přes polovinu českých soudců. Při neexistenci samosprávné Nejvyšší rady soudnictví tak představuje orgán, který justici reprezentuje navenek. Její prezidentkou je Daniela Zemanová od roku 2014 a zůstane jí i nadále. Ve volbě získala 71 ze 110 hlasů, tedy 64 procent.

Před volbou vystoupila ona i její protikandidát Roman Fiala s projevem. Shodli se, že v současnosti nelze vyloučit vystavení české justice populistickým útokům a upozornili na dění v Polsku. „To, co bylo vybojováno, není definitivní. I kolegové v Polsku si to mysleli a podívejme, jaká situace tam je. Je zde doba, která na nás bude klást těžké úkoly,“ řekl Fiala.

Daniela Zemanová řekla, že se Soudcovské unie musí připravit na možné populistické útoky s odkazem na události v Polsku a také Maďarsku. „Chyby se u nás neodpouštějí. Uplatňuje se princip kolektivní viny. Důvěru ztratíme jen jednou,“ uvedla. Polský zákon o obecných soudech čelí mezinárodní kritice mimo jiné proto, že ministru spravedlnosti svěřuje pravomoci včetně možnosti odvolávat a jmenovat předsedy soudů nebo prodlužovat mandát soudců v důchodovém věku.

Účastníci dvoudenního sněmu budou v sobotu vybírat takéviceprezidenty unie. Oba nynější – Tomáš Novosad a Roman Lada – již znovu kandidovat nemohou. 

Unie chce důchodové změny

Soudcovská unie upozorňuje na to, že čeští soudci pobírají po odchodu do důchodu 17 procent svého platu, což je podle profesní organizace nejméně v celé Evropě. Na nadcházejícím volebním sněmu chce proto diskutovat o dvou možnostech, jak podmínky zlepšit: buď zavedením výsluh, nebo vznikem funkce emeritního soudce, uvedli prezidentka unie Daniela Zemanová a končící viceprezident Tomáš Novosad.

Problematice soudců ve výslužbě se věnovali v předvolebních projevech i oba kandidáti do čela Soudcovské unie. „Nežijeme v době, kdy by nám někdo jen tak chtěl dát vyšší penze. Musíme přijít s koncepcí, která bude něco nabízet,“ naléhal Roman Fiala.

Podle Zemanové je otázka odchodů soudců z funkce v ČR zanedbávána. Podotkla, že jinde v Evropě soudci v důchodu pobírají zhruba polovinu svých předchozích platů. V žebříčku evropských států je na druhé nejnižší příčce Maďarsko, kde soudci dostávají 34 až 35 procent, tedy stále výrazně více než v ČR. Zlepšení situace by podle Zemanové přispělo i k lepší obměně soudcovského stavu.

Podle statistik ministerstva spravedlnosti loni činil průměrný plat soudců obvodních soudů 107 649 korun. U vyšších stupňů soudů mají soudci plat vyšší, například u pražského městského soudu brali loni v průměru 130 005 korun.