Řidič dodávky jde na čtyři roky do vězení. Při nehodě způsobil smrt ženy a dvou dětí

Odvolací Krajský soud v Brně ve středu potvrdil čtyřiadvacetiletému Petru Štýblovi, který loni zavinil nehodu u Tvarožné na Brněnsku, trest čtyři roky vězení. Při nehodě zemřela žena a dvě děti. Soud zároveň zvýšil odškodnění pro nejbližší příbuzné o 1,6 milionu korun.

Nehoda se stala loni v červenci. Petr Štýbl vjel s dodávkou do křižovatky, aniž dal přednost osobnímu vozu. Na místě zemřela devětadvacetiletá žena a tříleté dítě. Sedmatřicetiletý otec skončil v nemocnici, stejně jako řidič dodávky. Druhé, šestileté dítě zemřelo při převozu do nemocnice. V Jihomoravském kraji šlo o jednu z nejtragičtějších nehod léta.

Řidič: Raději bych tam ležel já

Petr Štýbl se už dříve omluvil a chybu uznal. „Raději bych tam ležel já místo mrtvých dětí,“ řekl u hlavního líčení u okresního soudu. Obhájkyně pro něj u odvolacího řízení požadovala mírnější trest. Uvedla, že jednací síň je naplněna neštěstím a nemá smysl ho prohlubovat tím, že obžalovaný skončí v přímém výkonu trestu.

„Došlo k těžké tragédii a pan obžalovaný za ni musí nést následky. Následek nehody je děsivý,“ řekl k nepodmíněnému trestu předseda odvolacího senátu Aleš Flídr. Soud zároveň zvýšil odškodnění pro nejbližší příbuzné o 1,6 mil. Kč, už Okresní soud pro Brno-venkov nejbližším pozůstalým přiřkl asi 3,7 milionu korun. Poškozených se přihlásilo dvaadvacet. Dalších asi šest milionů poškozeným vyplatila pojišťovna.

Státní zástupkyně: Trest je přiměřeně přísný

Státní zástupkyně Jaromíra Vejchodská už dříve uvedla, že styl jízdy obžalovaného byl hrubým porušením pravidel silničního provozu, když se nepřesvědčil, jestli po hlavní silnici nejedou vozy.

„Ve vteřině je zničena mladá rodina, tři životy tam vyhasly a otec té rodiny měl velmi těžká zranění, takže i z pohledu generální prevence se mi ten trest jeví jako přiměřeně přísný. Souhlasím s tím, že mu byl uložen nepodmíněný trest,“ řekla žalobkyně Jaromíra Vejchodská.

Rozsudek je pravomocný, muž ale ještě může podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Hrozilo mu až deset let za mřížemi.