Univerzita začala po výbuchu s úklidem. Rektorát se otevře v pondělí

Pracovníci provozního odboru Masarykovy univerzity v Brně začali s odklízením škod po čtvrtečním výbuchu tlakové lahve ve vnitrobloku rektorátu. Budova je uzavřená, v pondělí by rektorát měl začít normálně fungovat.

Potvrdila to mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Na dvoře vybuchla tlaková lahev v opravárenském voze. Příčinu vyšetřovatelé stále zjišťují. Neštěstí si vyžádalo dva lehce zraněné, škoda podle odhadu přesáhne milion korun.

„Začaly první úklidové práce uvnitř budovy, zatím čekáme na souhlas policie, že můžeme začít i s odklízením dvora rektorátu,“ uvedla mluvčí.

Úklid po výbuchu na rektorátu (zdroj: ČT24)

Poškozená jsou podle ní dvě auta univerzity, fasáda, dvě až tři desítky oken, která jsou nejen vysklená, poškozeny jsou i jejich rámy. Zasaženo bylo především přízemí, kde jsou převážně chodby. „Pokud se nic vážnějšího ještě neobjeví, počítáme s tím, že rektorát bude od pondělí normálně fungovat,“ uvedla mluvčí.

Zprávy: Na dvoře rektorátu Masarykovy univerzity vybuchla v autě tlaková lahev (zdroj: ČT24)

Na dvoře vybuchla tlaková lahev s kyslíkem v opravárenském voze firmy, která na budově opravuje výměníkovou stanici. Lehce zraněni byli dva její zaměstnanci. Podle Fojtové jen díky tomu, že se neštěstí odehrálo v den státního svátku, nebyli v areálu univerzity skoro žádní lidé.

Výše škody se bude ještě upřesňovat. Příčinu neštěstí vyšetřovatelé zjišťují.