Vlivný úředník končí ve funkci. Brno hledá nového šéfa dopravního odboru

Vedoucí odboru dopravy brněnského magistrátu Vladimír Bielko končí ve funkci. Odchází po deseti letech, ve kterých rozhodoval o klíčových tématech týkajících se dopravy ve městě. Odbor opustí dohodou k prvnímu říjnu.

Zdánlivě neviditelný muž, který kraloval brněnské dopravě. Vladimír Bielko posvěcoval rozhodnutí o zásadních uzavírkách i běžných opravách silnic. 

Po deseti letech Bielka nahradí někdo jiný. Bielko odchází po dohodě, bez zveřejnění důvodu, ty nekomentoval.

Nespokojené městské části

„Doufám, že řízení odboru dopravy se zkvalitní, že se bude reagovat na podněty městských částí. Minulé vedení města s tím nic nedělalo, štosovaly se tam žádosti,“ řekl náměstek primátora odpovědný za dopravu Matěj Hollan. Vyloučil však, že by odchod Bielka měl spojitost se současnou přetíženou dopravou v Brně kvůli opravám silnic.

Vlivný šéf odborů končí ve funkci (zdroj: ČT24)

Někteří starostové městských částí zase nebyli vždy úplně spokojení s rychlostí vydávání povolení pro dopravní značení.

Jeden konkrétní příklad. Křižovatka Vltavské a Dunajské ulice. Autobusy přijíždějící shora tu dávají přednost ostatním autům. A to by chtěla městská část změnit, jenže příslušná dopravní značka stále chybí.

Opozice mluví o sporech s vedením města

„Pan Bielko podle mě odborník na dopravu je, jako manažer týmu ale svoji roli nezvládl. Bylo nám vysvětleno, že takové dopravní značení je nadbytečné, že by tam řidiči měli dodržovat pravidlo pravé ruky. Doteďka to není vyřízené,“ řekl starosta Starého Lískovce Vladan Krásný.

Uzavírky v Brně (zdroj: ČT24)
Pondělní ráno v Brně. Dlouhé stání v kolonách (zdroj: ČT24)

 Jiný názor má na odchod dlouholetého pracovníka opozice. „Je to věc, o které se mluví na magistrátu asi rok, je to účelová záležitost, aby měli pan Hollan či pan Ander svého člověka, až se bude řešit otázka železničního uzlu,“ řekl bývalý primátor za sociální demokracii Roman Onderka.

Nový šéf nebo šéfka převezme odbor dopravy nejdřív od začátku příštího roku.