Kde je v Brně nejlepší místo k bydlení? Student vymyslel aplikaci, která to spočítá

Student Mendelovy univerzity v Brně vytvořil jako svou diplomovou práci webovou aplikaci, která hodnotí kvalitu bydlení v Brně. Uživatelé mohou na interaktivní mapě zjistit, jaká je v dané lokalitě například kriminalita, hluk z dopravy nebo množství zeleně. Hlavní výhodou je individuální nastavení parametrů, které zájemce o bydlení v Brně preferuje.

Požadavky na bydlení má každý jiné. Někdo preferuje dobrou dopravní dostupnost a nevadí mu hluk z dopravy, jiný dává přednost klidnému bydlení v zeleni. V aplikaci si každý může nastavit šest parametrů a mapa mu ukáže, které je pro něj ideální místo k bydlení. Nejlepší místo je označené zelenou a nejhorší červenou barvou. „Projekt může pomoci například člověku, který se chce přestěhovat do města a nezná tamější lokalitu,“ řekl vedoucí diplomové práce David Procházka.

Každý má o ideálním bydlení jinou představu

Jiné požadavky má student, jiné pracující člověk s dětmi nebo důchodce. Uživatel aplikace, kterou lze najít na webové stránce brno.ml, si sám může nastavit hodnoty, které jsou pro něj více či méně důležité. Po kliknutí na konkrétní dům aplikace vyhodnotí kvalitu bydlení. „Pracujeme s šesti hlavními kategoriemi, jako je životní prostředí, služby, oddech a relaxace, doprava, bezpečnost a sociální status. V nich je zahrnuto 27 ukazatelů, podle kterých jsou kategorie vypočítány,“ popsal student Mendelovy univerzity Mikuláš Muroň.

Zjistit informace o kvalitě života můžou lidé o osmdesáti tisících stavbách v Brně, které jsou v interaktivní mapě zanesené. „Podíváme se na nábřeží Svitavy, což by někdo řekl, že je pěkná lokalita, ale podle preferencí, které jsme nastavili, vidíme, že je tady velká úroveň hluku. Je to dáno tím, že touto lokalitou prochází vlaková trať,“ vysvětlil Mikuláš Muroň. „Aplikace v podobném rozsahu neexistuje, v zahraničí je to běžné a jsou to opravdu relevantní data a dávají těm lidem daleko víc informací, než jsou schopni si zjistit sami,“ řekl Tomáš Matras z Asociace realitních kanceláří.

Student Mikuláš Muroň popisuje mapu (zdroj: ČT24)

Vzniknout by měla i celorepubliková mapa

Student čerpal z veřejných dat státních institucí, ale i ze sociálních sítí. Mapu bude postupem času aktualizovat tak, aby vždy vycházela z nejnovějších dat. Mikuláš Muroň je členem výzkumného týmu, jehož základním cílem je dopravit informaci uživateli v čase, kdy ji nejvíce potřebuje. Tým se zaměřuje primárně na analýzu chování lidí, vytváří mobilní aplikace nebo lokační služby. Zatím je možné sledovat barevný rozdíl kvality života jen v Brně, do budoucna by do aplikace měla být zahrnuta celá Česká republika.