Zachrání kraj starou keramickou školu v Karlových Varech? Čeká se na klíčový posudek

Starší část školy je postavena z betonu, který se rozpadá (zdroj: ČT24)

Nejasnosti provázejí další osud poškozené části keramické školy v Karlových Varech. Původní, starší část je postavena z hlinitanových betonů a ty se rozpadají. Odborníci se ale přou, jestli starou budovu strhnout a postavit novou, nebo se pustit do její rekonstrukce. Klíčový posudek má vypracovat České vysoké učení technické v Praze. Teprve poté zástupci kraje rozhodnou o dalším osudu historické části keramické školy.

Úřady nařídily vyklizení nejstarší části budovy letos na jaře. Narychlo museli své domovy opustit i nájemníci, kteří tam bydleli. Od května je budova zavřená a dovnitř smí jen statici.

Ti teď zjišťují, co s budovou dál: jedním ze scénářů rekonstrukce je rozebrat střechu a odkrytou částí pak vytahat stropy, které jsou vyrobené z vadného betonu. Podle krajského radního pro školství Jaroslava Bradáče (SPO) by stavební část oprav měla vyjít na 350 milionů korun. Stavba nové budovy by údajně stála polovinu. Kraj už požádal o sejmutí památkové ochrany z historické části školy. 

Stav budovy omezuje výuku v keramické škole

Jenže podle památkářů jsou úvahy o demolici i stamilionových částkách na záchranu předčasné. „Ta budova v každém případě zachranitelná je, jak už vyplývá z těch dosavadních poznatků,“ zdůrazňuje ředitelka Národního památkového ústavu v Lokti Romana Riegerová.

Spor mají vyřešit nové posudky, kraj už oslovil specializovaná pracoviště. Klíčový posudek má vypracovat České vysoké učení technické v Praze. 

Zároveň chce ale kraj řešit situaci rychle, výuka teď totiž probíhá jen v části keramické školy. „Výroba porcelánu je s tímto regionem spjatá, a proto je pro nás tento obor klíčový a my potřebujeme zajistit řádnou výuku a řádné prostory,“ apeluje hejtmanka Jana Vildumetzová (ANO). V krizi by pak mohly pomoct samy porcelánky.