Šlapanice koupí areál zamořený fenolem. Léta ohrožuje zdraví lidí

Šlapanice koupí chátrající areál v centru města. Už podruhé o tom rozhodli zdejší zastupitelé. S majitelem areálu zamořeného škodlivými chemikáliemi se město dohodlo na ceně zhruba 21 milionů korun.

Průmyslový areál léta slouží ke skladování a okolí ohrožuje fenolem, benzenem a dalšími ropnými látkami.

Šestihektarový areál je v podstatě uprostřed města u ulice Nádražní. V roce 1872 zde vznikl cukrovar.

Po 60 letech skončil a ve 30. letech minulého století v objektu začala výroba střešních lepenek, podlahových krytin a destilace dehtu a do této doby spadá vznik ekologické zátěže.

Šlapanice koupí zamořený areál (zdroj: ČT24)

Během druhé světové války údajně firma dodávala impregnační materiály německé armádě.

Po válce se v Šlapanicích nadále destiloval dehet a vyráběla dehtová lepenka. Kvůli velmi nepříznivému dopadu na životní prostředí výroba v roce 1962 skončila. Poté sloužil areál pro papírny, které skončily v 90. letech, a od roku 1998 se areál pronajímá pro skladování či drobnou výrobu.

Firma ICEC je ve stoprocentním vlastnictví nizozemské společnosti Abel Tasman Investment a podle informací na zastupitelstvu vydělává na pronájmu areálu dva miliony korun ročně.

Hektary půdy a spodní voda pod areálem bývalé továrny jsou zamořené fenolem, benzenem a dalšími ropnými látkami, které se navíc šíří do okolí a místním lidem už znemožnily používat vlastní studny. Kontaminovanou spodní vodu není doporučeno používat na pití, koupání ani zalévání.

Obyvatelé Šlapanic na vyčištění půdy a podzemních vod čekají už léta. První etapa dekontaminace skončila v roce 2003, ministerstvo na sanaci škod poslalo 85 milionů korun. Od té doby vedli místní boj o etapu druhou. Přestože se stát zavázal město ekologické zátěže zbavit už v roce 1994, svůj slib splnil jen částečně a dokončení sanace uvízlo na mrtvém bodě.