Lesy na Dačicku decimuje kůrovec. Místní mluví o katastrofě

Reportáž: Lesy na Dačicku decimuje kůrovec (zdroj: ČT24)

Lesy na Dačicku bojují s kůrovcovou kalamitou. Zasaženo je zde devadesát procent smrkových porostů. Suchých stromů je tolik, že je lesníci nestíhají kácet. Majitelé lesů mají zároveň problém najít pro dřevo odbyt.

Kalamita se týká Dačicka, ale i okolí Telče a levého břehu řeky Dyje. Kůrovec je zde kvůli suchu přemnožený už tři až čtyři roky, protože stromy oslabuje nedostatek vláhy a smůly a nemohou se proti broukovi dostatečně bránit. Brouk se tak rychleji množí – místo obvyklých dvou rojení v roce zde nejsou výjimkou tři. A zatímco místní loni mluvili o kalamitě, letos už začínají situaci přirovnávat ke katastrofě.

Těžba dřeva mnohonásobně vzrostla, jen město Dačice vytěžilo od začátku roku dvacet tisíc kubíků. Napadených stromů je ale trojnásobek a nemá je kdo kácet. Město se proto prostřednictvím kraje obrací na vládu s prosbou o pomoc. Chce zastavit plánovanou těžbu a soustředit síly jen do postižených oblastí.

Jurečka: Těžte jen v postižených oblastech

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vyzval majitele lesů, aby těžili, jen pokud musí, a kapacity přenechali postiženým oblastem; kromě Dačicka jsou kůrovcem zasažené lesy taky na Třebíčsku a v Nízkém Jeseníku a kůrovcové kalamity se po rozsáhlých polomech obává i Šumava.

Na vlastníky lesů má výsledná situace negativní dopad – cena dřeva totiž s rostoucím množstvím padá. Dačické lesy hospodaří na 1000 hektarech lesů a už teď odhadují, že ztráta bude přes třináct milionů.

Oblasti zasažené kůrovcovou kalamitou
Zdroj: ČT24

Proti kůrovci je možné se bránit důslednou obhlídkou lesních porostů a včasným nasazením lapáků, což jsou pokácené stromy, do kterých brouci nalezou naklást larvy, nebo instalací lapačů s feromony. Lesy ČR letos investují do opatření proti kůrovci 172 milionů korun.