Brněnská přehrada začala zelenat. O koupání rozhodnou testy

Na Brněnské přehradě se lidé do vody příliš nehrnou. Voda tam totiž začala zelenat. Hygienici ale zatím koupání nezakázali, čekají na výsledky testů. Ve většině přírodních nádrží v regionu je podle hygieniků ale koupání bez problémů.

O víkendu na přehradu přijely stovky lidí. Až na výjimky ale většina z nich zůstala relaxovat pouze na břehu. Barva vody je totiž od koupání odradila.

„Kulminuje teplé počasí a sinice se dostávají do fáze takzvaného vodního květu, to znamená vyplavou na hladinu. Tak je možné, že bude potřeba přijmout nějaká opatření,“ řekl Miroslav Staněk z jihomoravské Krajské hygienické stanice.

Zatím bylo vše v pořádku

Pokud by se v jednom mililitru vody našlo přes 100 tisíc buněk sinic, museli by hygienici koupání v přehradě dokonce zakázat.

Letos ještě na žádném z přírodních koupališť na jihu Moravy přitom hygienici nezakázali koupání ani nebyla voda nevhodná ke koupání. Řešili jenom pár případů vody s mírně zhoršenými vlastnostmi. Taková voda může být například kalná nebo zapáchat rybinou. Lidé by ale neměli mít problémy, když se v ní vykoupou.

Voda v brněnské přehradě zezelenala (zdroj: ČT24)

Mírně zhoršené vlastnosti měla několik týdnů právě voda v Brněnské přehradě na koupalištích Rokle, Rakovec, Sokolské koupaliště a Kozí horka.

Voda v přehradě začala zelenat o víkendu. Dnes hygienici odebrali při pravidelné kontrole vzorky a podle nich rozhodnou o tom, zda se budou moci lidé v přehradě i na konci prázdnin koupat.

Minulý týden byla voda lepší

Minulý týden přitom hygienici oznámili, že se na Brněnské přehradě po několika týdnech zlepšila kvalita vody. V první půli srpna měla mírně zhoršené vlastnosti, ale dalo se v ní koupat.  

Bez problémů je koupání v dalších přírodních koupalištích, jako je biotop v městské části Brno-jih, jezírko Wellness Infinit Maximus, ale i Letovice na Blanensku, Kovalovice na Brněnsku, první novomlýnská nádrž, Lučina a Bohuslavice na Hodonínsku, Luleč na Vyškovsku i Bantice, Výrovice, Vémyslice a Vranovská přehrada na Znojemsku.

Horší situace je na Zlínsku. Na Luhačovické přehradě a ve slepém rameni řeky Moravy Pahrbek u Napajedel na Zlínsku je zatím zákaz koupání. Na obou místech ho hygienici vyhlásili v druhé polovině července kvůli vysokému obsahu sinic a chlorofylu a mikrobiologickému znečištění. Koupání v Luhačovické přehradě i na Pahrbku je zdraví nebezpečné.

Čeští vědci hledají zbraň proti sinicím (zdroj: ČT24)