Hlučínské jezero brázdí kombajn. „Seče“ podvodní rostliny

Speciální kobajn už měsíc brázdí Hlučínské jezero, které zamořil stolístek klasnatý. Loni se zde rostlina přemnožila tak, že bránila v pohybu plavcům i vodním lyžařům.

„Musel se zde tehdy dokonce zrušit závod v plavání,“ sdělila redaktorka České televize Helena Dohnalová. Rostlina je ale podle ní i užitečná. Brání například tomu, aby se v jezeru přemnožily sinice.

Stolístek klasnatý roste v hloubce dva až tři metry. Vyhovuje mu teplé počasí. Za den dokáže vyrůst až o patnáct centimetrů. I když pomáhá proti přemnožení sinic, nebezpečný je pro plavce a překáží také rybářům.

V Hlučíně kvůli „sklízení“ stolístku provozují speciální molo, které využívá vodní kombajn. Může z něj rychle vyrazit na jezero. Rostliny pak odváží na kompostování.

  • Stolístek klasnatý (Myriophyllum spicatum) patří mezi vodní organismy, které prospívají ve stojatých i pomalu tekoucích vodách. Zastiňuje ostatní rostliny a snižuje obsah kyslíku ve vodě.
  • Rostlině vyhovují místa s hloubkou vodního sloupce 20 až 300 centimetrů. V takovém případě dorůstá až k hladině, kde jímá sluneční svit. Pokud se uchytí ve větší hloubce (od pěti metrů), často pouze živoří.

„Místní si činnost kombajnu pochvalují. Situace ohledně počtu rostlin v jezeře se velmi zlepšila,“ dodala Helena Dohnalová. Kombajn vodní plochu brázdí šest dní v týdnu od sedmi rána do sedmi do večera. Obsluha se řídí pomocí GPS navigace, aby věděla, kam se vydat a kde již byla. 

Zatímco koncem loňského léta obsadil jezero stolístek a sinice, nyní je situace z pohledu plavců příznivá. Podle měření expertů z ostravské krajské hygienické stanice byla zdejší voda ke konci července vhodná ke koupání.

Příští rok má začít první etapa revitalizace jezera. Projekt se dostal do vládního seznamu prioritních projektů revitalizace Moravskoslezského kraje. Letos na podzim chce ministerstvo financí začít hledat zhotovitele. Na protipovodňová opatření v lokalitě, která vznikla těžbou štěrkopísku, je vyčleněno 500 milionů korun.

  • Hlučínské jezero vzniklo po zatopení bývalé štěrkovny na jihozápadním okraji Hlučína v okrese Opava v Moravskoslezském kraji v České republice. Rozloha vodní plochy činí 131,5 hektarů. Hloubka dosahuje až 4 metrů.
  • V roce 1990 byla původní štěrkovna přebudována na vodní nádrž. Nyní má pevnější břehy, odtěženy byly mělčiny a vznikly zde nápustné a výpustné objekty pro regulaci hladiny nádrže. Na severním břehu jezera najdou návštěvníci infrastrukturu pro rekreační využití.