Poslední úsek D11 před Hradcem Králové se otevře 21. srpna

Poslední úsek D11 před Hradcem Králové se otevře už za tři týdny (zdroj: ČT24)

Řidiči se po více než desetiletém čekání konečně dočkají otevření posledního úseku dálnice D11, poprvé tak bude možné projet po dálnici z Prahy až do Hradce Králové. Poslední úsek bude zprovozněn 21. srpna, uvedl ministr dopravy Dan Ťok (ANO). Až do konce roku ale musí řidiči počítat s komplikacemi, protože se bude upravovat současný provizorní sjezd z dálnice.

  • V sobotu si mohli poslední zbývající úsek dálnice D11 prohlédnout zájemci z řad veřejnosti. Akce přilákala stovky pěších i cyklistů.

Dálnice D11 nyní končí před Hradcem Králové a řidiči z ní sjíždějí přes křižovatku u Opatovic nad Labem či přes provizorní sjezd u Libišan. Chybějící kus dálnice do Hradce v délce 2,5 kilometru se začal stavět až v roce 2014.

Stavba předtím od roku 2006 stála, a to hlavně kvůli nevykoupeným pozemkům statkářky Ludmily Havránkové. Návrat stavbařů zdržela i jednání se stavební firmou.

Poslední otevřený úsek dálnice před Hradcem Králové uleví hlavně Novému Městu u Chlumce nad Cidlinou, přes které jezdí významná část kamionů na tranzitní trase Náchod - Praha. 

V místě současného sjezdu na Libišany ale musí řidiči počítat s komplikacemi: „Prvních pár měsíců bude ještě problém s napojením. Křižovatka se nedala zrušit, je pro Hradec Králové poměrně důležitá,“ upozorňuje ministr dopravy.

Dosavadní sjezd se proto musí zbourat a opravit část vozovky v místě jeho napojení. Během té doby bude provoz převeden do protisměru. Podle vedoucí projektového týmu D11 Pavly Černé by vše mělo být hotové do konce roku.

Dálnice D11 pak bude z Hradce Králové pokračovat dál směrem na Jaroměř a Trutnov. V Královci na polských hranicích se pak napojí na polskou silnici S3. Stát chtěl původně úsek k Jaroměři začít stavět koncem letošního roku. Ekologické hnutí Děti Země však rozkladem napadlo stavební povolení, což vyvolalo na straně ministra dopravy vlnu nevole.